PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La mola i serradora de Cal Pal seran restaurades

La finalitat de la intervenció és que el molí fariner torni a ser funcional

Per El Periòdic

L’espai on es troba la serradora i la mola de Cal Pal.
L’espai on es troba la serradora i la mola de Cal Pal. | Visit Andorra

El Govern va aprovar dimecres, a proposta de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, la licitació del concurs per a la restauració de la maquinària hidràulica de la mola i serradora de Cal Pal, a la Cortinada. Aquests equipaments, consistents en un conjunt de dos edificis de tipologia tradicional adossada pròpia d’aquesta zona dels Pirineus, van deixar de funcionar la dècada de 1960, i va ser restaurada el 1996 per preservar i donar conèixer els molins fariners i el patrimoni cultural de la parròquia d’Ordino. Aquell mateix any es va reobrir la infraestructura com a un centre d’interpretació en la configuració de serradora, amb una restauració de tots els elements originals associats a la mecanització del treball de la fusta.

En aquell moment, no es va dur a terme una restauració funcional del molí, al qual li manca tot el sistema de posicionat, transmissió i maniobra per comprendre’l i fer-lo funcionar com abans. Per aquest motiu, la finalitat de la licitació aprovada en la darrera reunió del Consell de Ministres és fer una intervenció per posar en marxa el molí i explicar així el seu funcionament. A la vegada, la voluntat de l’Executiu és donar rellevància a la seva aportació al patrimoni. D’aquesta manera, els treballs previstos en la restauració inclouen qüestions com la fabricació i instal·lació d’una nova palanca de fusta o del conjunt d’una nova roda hidràulica, entre d’altres.

El concurs per optar a dur a terme els treballs és nacional, de procediment obert i modalitat de contractació ordinària. El plec de bases es podrà descarregar de manera gratuïta a les webs tramits.ad o e-tramits.ad, i també es podrà recollir de manera presencial al Servei de Tràmits. Les empreses interessades tenen temps fins al pròxim 6 d’octubre per presentar les seves ofertes en l’horari habitual d’atenció al públic al Servei de Tràmits del Govern. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT