PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Finalitza l’excavació de la farga del Madriu després d’un mes

El treball ha permès identificar dues fases del segle XVIII i XIX

Per El Periòdic

Farga del Madriu.
Farga del Madriu. | Govern d’Andorra

Ja han finalitzat els treballs d’excavació que durant quatre setmanes es van realitzar a la farga del Madriu. Durant aquest temps, tres grups de professionals hi van treballar: un equip de pedra seca dirigit per un mestre de l’Associació Bâtisseurs de Pierre Sèche, un equip d’arqueòlegs especialistes en paleosiderúrgia encapçalat pel director de recerca del laboratori IRAMAT i un altre equip de Patrimoni Cultural dedicat als aspectes relacionats amb l’habitatge i l’alta muntanya.

Aquesta campanya d’intervenció, la segona en aquest indret, tenia com a objectius restaurar la ferreria i documentar la farga. La primera, edificada a finals del segle XVIII a la vora del Prat de Paleta, s’utilitzava per transformar el ferro brut en objectes i barres comercials, mentre que la segona, ubicada un centenar de metres més amunt, havia estat fundada l’any 1732 gràcies a una concessió comunal i servia per transformar el mineral en ferro metàl·lic.

Així, en l’excavació es va constatar que la farga es tracta d’un edifici complex, on s’hi identifiquen clarament els diferents àmbits de treball: un forn de preparació del mineral, el baix forn de reducció, una fornal per provar la qualitat del mineral, la carbonera, un espai intern específic per conservar i tractar la mena, un altre pel carbó, el cambrot, el canal, el mall i les trompes hidràuliques.

En espera dels resultats definitius, es van documentar dues fases que corresponen a dues etapes tecnològiques diferents: la primera és anterior a la construcció del martinet (segle XVIII) i la segona és contemporània a la seva utilització (segle XIX). Consegüentment, es va confirmar que la farga del Madriu se situa a cavall entre les fargues medievals i les fargues a la catalana modernes.

Per la seva banda, els treballs de la ferreria, un conjunt de pedra seca que reuneix un taller on hi ha el fornal i el martinet, un àmbit d’habitació: el cambrot i les restes del sistema hidràulic, les trompes i el canal. Es van restaurar més de 60 metres lineals de murs de pedra seca, dels quals 41 corresponen als murs a doble parament dels edificis, que s’estaven malmetent. També es van consolidar el fornal on s’escalfaven les barres de ferro i el paviment de pedra del cambrot, mentre que el sòl del taller es va adequar per tal de protegir la reserva arqueològica.

El bon avançament dels treballs realitzats va permetre iniciar la tasca de la farga, on es van restaurar els tres primers trams de murs de l’edifici principal i es va restituir el mur de sosteniment nord, que havia cedit i feia perillar la conservació del jaciment. Pel que fa a la sala principal de la casa, es van documentar dues plantes: el petit espai superior correspon a un habitatge mentre que, a la planta baixa, van aparèixer les restes probables d’un estable i d’un magatzem de ferro.

El material que va aflorar en aquest jaciment és ric i divers. Destaquen particularment un pes monetari, una quinzena de monedes, uns fragments de vaixella blava, uns vidres decorats i uns objectes decorats de bronze.

Pel que fa a la producció del ferro, entre la farga i la ferreria excavada l’any 2021, es van poder mostrejar totes les etapes de treball dels fargaires. L’anàlisi de les mostres, que ja s’ha iniciat, permetrà apropar-se a totes les fases de transformació, que van del mineral fins a l’objecte comercialitzat.

Caldrà esperar a l’any vinent per tornar a trobar els arqueòlegs i els artesans en pedra seca treballant a la zona de la farga del Madriu. Mentrestant, segueix la feina d’analítiques, dibuix, recerca i valoració. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT