PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Quinze candidats inicien les proves per cobrir les vuit vacants d’agent

La Policia reconeix que hi ha menys aspirants i ho atribueix als concursos que s’han fet en els darrers anys

Per El Periòdic

La formació que va tenir lloc ahir a l’Estadi Comunal Joan Samarra.
La formació que va tenir lloc ahir a l’Estadi Comunal Joan Samarra. | ANA / M.F.

Un total de 15 persones, 11 homes i quatre dones, van començar ahir els exàmens de selecció per ser agent de policia. Al matí, aquests candidats havien de superar les proves físiques de resistència, habilitat i força a l’Estadi Comunal Joan Samarra i a la tarda van haver de fer-ne una de velocitat de 60 metres llisos sortint d’un vehicle policial. Al mateix temps, avui s’enfronten a altres dos tests físics: un a la muntanya i un de resistència, en què hauran de fer el màxim de voltes en el temps disponible. Si superen aquests exàmens, accediran als següents, entre els quals la prova professional, de coneixement del país o les entrevistes mèdiques. A mesura que van passant proves, va explicar el sergent Sergi Lechuga, cap del grup de formació, els candidats accedeixen al següent test. En total, el cos d’ordre vol cobrir vuit places.

Lechuga va destacar que hi ha anys que hi ha més candidats, però el fet que en els darrers quatre s’hagin fet diferents concursos fa que hi hagi menys concurrència, ja que «és veritat que no tothom vol ser policia» i la gent va «minvant», amb la qual cosa va reconèixer que aquest any ha estat «fluixet».

Pel que fa a les candidatures femenines, cada concurs la xifra és «més o menys la mateixa», si bé és cert que des de la Policia els agradaria que fossin més: «Són estrictament necessàries i tenim una mancança important», va reconèixer Lechuga, que va desitjar que les quatre candidates puguin passar totes les proves. Tot i això, va admetre que seria «estrany» que això passi, ja que és «difícil» que totes superin els exàmens.

Inicialment, s’havien presentat al concurs 18 persones, però finalment n’han quedat 15, que són les que ahir al matí van començar els exàmens. Entre els candidats es podia constatar els nervis d’unes proves eliminatòries i que s’han d’anar superant pas a pas. Lechuga voldria que de cara al gener de l’any que ve, aquells que hagin estat seleccionats poguessin començar ja a fer la formació d’agent de policia.

Quant a la duresa de les proves, el responsable de formació va destacar que se segueixen estàndards europeus: «No hem inventat res», va puntualitzar, i va remarcar que no considera que siguin el motiu pel qual no es cobreixen les places, ja que va afegir que no les considera «excessivament complicades». «Són proves estàndards en l’àmbit europeu», va declarar el sergent.

Es tracta d’un total de 10 exercicis en un recorregut que combina els obstacles amb diverses voltes a l’estadi. D’un en un, els candidats van fer el circuit marcat en el qual havien de superar una tanca, passar una bastida, agafats als barrots, fer flexions, 'steps', saltar tanques, passar una barra d’equilibri o passar unes tanques per sota, un circuit per als quals els nois disposaven de 13 minuts i mig i les noies, 16. A la tarda, van fer la prova de velocitat. Aquells que superin aquestes dues proves podran enfrontar-se a les d’avui.

Ahir també va tenir lloc la prova de velocitat, consistent a sortir d’un vehicle policial i recórrer 60 metres en el mínim temps possible. L’examen físic continuarà avui amb la prova de muntanya i finalitzarà a la tarda amb el test de resistència, de nou a l’Estadi Comunal Joan Samarra. Les proves escrites en l’àmbit professional i també cultural estan previstes pel 5 de setembre vinent.

Entre els diversos requisits que han de complir els candidats a esdevenir agent de policia destaquen ser major d’edat, tenir la nacionalitat andorrana, el títol de batxillerat o un diploma equivalent, disposar del diploma de català de nivell B2 i del permís de conduir andorrà B2, estar lliure d’antecedents penals, i tenir una alçada mínima d’1,60 metres en el cas de les dones i 1,65 metres els homes.

Els candidats que superin totes les proves, les primeres sense restriccions des de l’esclat de la pandèmia, hauran de passar un període de formació d’una durada màxima de nou mesos. Un cop hagin completat la formació, seran nomenats agents de Policia en període de prova.

Les vuit places vacants per a aquest concurs corresponen a jubilacions i excedències, i se sumen a les que ja s’han anat cobrint els darrers anys. Des del 2017, la Policia ha anat convocant concursos any rere any per anar cobrint places. En tot aquest temps, s’han nomenat 68 nous agents de Policia de quatre promocions diferents, la gran majoria per suplir jubilacions. Aquesta serà la 57a promoció.

PUBLICITAT
PUBLICITAT