PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

‘Todos manipulados’

Omar El Bachiri explica en el seu últim llibre com es manipula, amb quins motius i per què

Per Pol Forcada Quevedo

Portada de ‘Todos manipulados, tú y yo incluídos’, l’últil llibre d’El Bachiri.
Portada de ‘Todos manipulados, tú y yo incluídos’, l’últil llibre d’El Bachiri. | OMAR EL BACHIRI

El psicòleg clínic i escriptor Omar El Bachiri ha publicat el seu darrer llibre Todos manipulados, tú y yo incluidos, on explica com es manipula, amb quins motius i per què es fa subtilment. La inspiració li va venir durant la pandèmia quan «em vaig adonar de la facilitat de manipular la gent quan coneixes les seves necessitats i la seva por». D’escasses 100 pàgines, es tracta d’una obra de psicologia d’acord amb «la cultura, el màrqueting i sobretot en la biologia com a base de l’ésser humà», declara. A la vegada, però, és un llibre fet per a tots els públics i perquè tothom el pugui entendre, explicat d’una forma molt senzilla i de lectura fàcil, ja que al cap i a la fi la manipulació és quelcom que tots podem patir en qualsevol àmbit. 

Al llibre parla sobre la manipulació en l’amor, posant d’exemple la pressió social a l’hora de ser pare o mare. I la manipulació en les creences errònies sobre la família o el benestar de les diferents cultures del món, basades en el nucli més proper de cadascú. El Bachiri recalca que sempre es juga amb la por i l’alegria, i que «es crea un problema i a la vegada una solució, i fins que la gent no la demana, no es dona». Una mostra són els anuncis de cotxes, en què et fan creure que si no tens l’últim model del vehicle de torn no ets ningú. De la mateixa manera, qualsevol cosa, per molt quotidiana que sigui, condiciona una manipulació. L’escriptor posa un altre exemple amb els passaports: «Ens han fet creure que tenir un full que digui que ets d’un determinat país et fa millor o pitjor que algú d’un altre lloc». 

L’autor, així mateix, exposa que per no ser manipulats «hem de fer servir la ment crítica, sempre pensant si una informació que em donen és pel meu bé i de manera altruista, o estan esperant una resposta condicionada» de la mateixa manera que ens fan comprar compulsivament per por què s’acabi un producte determinat, deixant de banda la part racional i movent-nos per emocions.  És a dir, «abans d’actuar, pensar». I és que tal com recorda el Dicccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, el verb manipular respon a l’alteració d’alguna cosa «d’una manera fraudulenta i subreptícia».

Una altra forma per tenir criteri i no caure en paranys d’interessos particulars aliens als nostres és viatjar per tot el món i «anar comparant els països i les seves diferències. És llavors quan t’adones que el món és un lloc meravellós per viure», recomana l’escriptor.

Todos manipulados, tú y yo incluidos ja es troba a les llibreries del River Centre Comercial i l’Fnac, a més d’algunes plataformes digitals com Amazon o La Casa del Llibre. Aquest assaig se suma a un conjunt de llibres sobre psicologia que Omar El Bachiri ja ha publicat en els darrers anys, com per exemple Drogas y Adicciones, medicamientos y otras sustancias, Vivo como quiero, Feliç i amb estalvis i No me juzgues, no me conoces, adreçats sobretot a treballar la ment de les persones i també disponibles en llibreries físiques i plataformes en línia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT