PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Només el 7,6% d’aturats va trobar feina el juliol gràcies al Servei d’Ocupació

El percentatge baixa fins al 3,7% si es pren com a referència totes les intermediacions amb les empreses

Per Albert Belis

Contractacions mensuals totals
Contractacions mensuals totals | Departament d\'Estadística

Durant el mes de juliol, el Servei d’Ocupació ha realitzat un total de 29 contractacions, 24 de les quals via el mateix servei i cinc via els programes de treball temporal, que inclou els programes de foment de la contractació per donar resposta a la situació causada per la pandèmia de la covid-19 mitjançant el sector públic i privat, i el programa de foment de joves actius. Si es té en compte que el mes passat es va tancar amb 380 demandants en recerca de feina, segons va publicar aquest dilluns el Departament d’Estadística, el Servei d’Ocupació només va poder recol·locar el juliol al mercat laboral un 7,6% dels demandants. A més, han trobat feina pels seus propis mitjans un total de 87 persones, 63 més que via el mateix servei.

Ara bé, si s’analitzen el conjunt de les intermediacions dutes a terme pel Servei d’Ocupació, hi va haver 461 candidats disponibles i enviats a les empreses, 292 dels quals van ser refusats per les societats i només els 29 citats anteriorment van ser contractats, el que representa un percentatge encara inferior: un 3,7% del total de candidats disponibles per una oferta laboral.

Però els indicadors del mes passat no s’acaben aquí. Segons Estadística, 82 persones es van inscriure en aquests 31 dies com a demandants en recerca de feina, fins a donar la xifra final de 380, la més baixa des del 2018 i, si no es tenen en compte els refugiats ucraïnesos, la més baixa des del 2008. A més, el servei va oferir fins a 1.381 llocs de treball i es van comptabilitzar 284 llocs de treball nous. Tornant a les contractacions, el mes de juny van ser 36 (set més que el juliol –29–) i l’any passat 111 (82 més que enguany).

Si s’analitzen els demandants en recerca de feina per la nacionalitat, es pot veure que la gran majoria són andorrans, en concret un 42,4%, mentre que un 29,2% són espanyols. En menor percentatge apareixen els francesos i els portuguesos. Pel que fa al temps de residència, la major part de demandants fa més de 20 anys que viuen a Andorra, en concret el 51,6%. El 21,8% fa menys de cinc anys i el 20,5% més de 10. Per edats, la majoria tenen entre 40 i 59 anys i el segon col·lectiu més nombrós són les persones que tenen entre 26 i 39 anys. Per situació laboral, la gran majoria de demandants corresponen a desocupats de menys de sis mesos (77%), mentre que el segon col·lectiu són els jubilats en recerca d’ocupació (13%).

Dels 380 demandants en recerca de feina, un 27,9% eren empleats administratius, un 18,4% treballadors de serveis i un 18,2% treballadors no qualificats. Quant a les 324 persones en demanda de millora, un 35,8% eren empleats administratius, un 20,4% tècnics i professionals de suport i un 11,7% tècnics i professionals científics. Al mateix temps, es van registrar 1.381 ofertes de llocs de treball, un 31,8% per a treballadors de serveis, un 24% per a treballadors no qualificats i un 17,2% per a artesans i empleats qualificats de les indústries i la construcció. 

Quant als beneficiaris de l’ajut per desocupació involuntària, un ajut no contributiu al qual només es poden acollir els assalariats que han estat acomiadats i que representa percebre el salari mínim brut durant sis mesos, la xifra s’ha estabilitzat durant els darrers mesos al votant de la vintena de persones, però durant el 2020 i 2021 les xifres eren molt més elevades, amb pics que arribaven als 500 i als 300 i escaig respectivament.

Per nacionalitat, la majoria dels beneficiaris de l’ajut decretat pel Govern són de nacionalitat andorrana (57,9%), mentre que els espanyols representen un 31,6%. Quant al temps de residència, el 73,7% fa més de vint anys que viuen al país, un 15,8% més de deu anys i només un 10,5% fa menys de cinc anys. Per últim, per edats, dominen les persones que tenen entre 26 i 39 anys primer, i de 40 en amunt després.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT