PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià, l’epicentre durant cinc dies de la bruixeria del Pirineu

El consistori lauredià programa multitud d’activitats del 30 d’agost al 3 de setembre

Per El Periòdic

Mireia Codina i Canòlich Ribot, ahir en roda de premsa a Sant Julià de Lòria.
Mireia Codina i Canòlich Ribot, ahir en roda de premsa a Sant Julià de Lòria. | Comú de Sant Julià de Lòria

Sant Julià de Lòria es convertirà durant cinc dies en l’epicentre de la bruixeria del Pirineu amb col·loquis, llegendes, entrevistes, pel·lícules i sortides. El comú ha organitzat, del 30 d’agost al 3 de setembre, les primeres jornades de la bruixeria d’Andorra, una temàtica sobre la qual «al país hi ha molta riquesa que l’envolta», va expressar ahir la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, durant la presentació. 

Aquestes jornades van néixer a partir de l’espectacle 'Nit de bruixes i llegendes sota la llum de la lluna', que enguany és el novè any que la corporació organitza, i amb la voluntat de fer un pas més. Un dels objectius, tal com va explicar la cap del Departament de Turisme del comú, Canòlich Ribot, és «poder donar visibilitat a totes les dones que van ser jutjades i maltractades en algun moment de la història», així com donar a conèixer a tothom la història d’aquest tema d’Andorra. 

Ribot va afegir que enguany, en ser la primera edició de les jornades, han decidit només centrar-se en la bruixeria del Pirineu, ja que és una temàtica molt àmplia, però sempre amb la intenció de «fer conèixer una història i uns recursos propis a la gent que ve al país» i també a ciutadans de la parròquia, que potser desconeixen la història i el llegat del Bruixot de Fontaneda, qui va morir tot just a mitjans del segle passat.

La major part de les jornades són gratuïtes i a partir del dimarts 30 d’agost a les 9.30 hores, ja es podran recollir les acreditacions i els obsequis de benvinguda. Així, el certamen s’iniciarà el mateix dimarts a les 10.00 hores a l’Auditori Rocafort amb unes paraules del cònsol major, Josep Majoral, i tot seguit a les 10.30 hores ja hi haurà la primera xerrada a càrrec de l’historiador i divulgador, David Mas, qui presentarà Qui eren les bruixes. Després d’una pausa, a les 11.30 hores, la doctora urgellenca en història modera, Carme Xam-mar, oferirà una ponència sobre 'La Carbassera, bruixeria i repressió a l’Alt Urgell pels voltants del 1600'. El mateix dimarts a la tarda, la historiadora de l’art i tècnica del departament del Comú d’Escaldes-Engordany, Aurora Baena, presentarà 'La bruixeria en la història de l’art'. A continuació, hi haurà una taula rodona amb els tres ponents per donar lloc a les 16.15 hores a la presentació del llibre 'Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit', per part d’Ivet Eroles. Ja a les 17.00 hores serà el torn de Rober Pastor que parlarà sobre el seu llibre 'Aquí les penjaven', que va guanyar el premi Principat d’Andorra l’any 2003. Per tancar la primera jornada, al mateix auditori, es farà una lectura dramatitzada per part de la companyia An-danda-ra, que interpretaran fragments dels llibres i de les ponències. A més, al llarg de tot el dia, al vestíbul del Centre cultural i de congressos lauredià es podran comprar els diferents llibres presentats, així com altres llibres del Pirineu, amb parades de les llibreries La Trenca i El Refugi.

Ja el dimecres 31 d’agost, el festival arribarà a la seva part més cinèfila, i de les 17.30 a les 19.30 hores, a l’Auditori Rocafort es podrà gaudir del documental 'Bécquer y las brujas' a càrrec de la directora i guionista aragonesa, Elena Cid, qui, tal com va informar Ribot, actualment està fent una gran recerca de les bruixes arreu d’Europa. En finalitzar, tothom qui vulgui, i per un preu de 10 euros, podrà degustar diversos productes locals i embotits. Per cloure la segona jornada, a les 21 hores es mostrarà la pel·lícula Akelarre.

Ribot va explicar que el dijous 1 de setembre a les 17 hores s’inaugurarà a la sala Sergi Mas l’exposició 'Contra el mal donat', un recorregut per la història de la bruixeria d’Andorra a través de vuit dones acusades de bruixes. «Hem triat vuit sentències de vuit dones i exposarem el material que Patrimoni Cultural ens ha cedit», va comentar, afegint que serà una exposició per poder veure els remeis que s’utilitzaven a l’època. Aquesta mostra es podrà visitar gratuïtament fins al 24 de setembre, coincidint amb la vila medieval de la parròquia. A la nit, a les 21.30 i a les 23.00 hores hi haurà l’espectacle 'Paraules que trenquen ossos', a càrrec de la companyia Pagans, el qual s’interpretarà al bosc de la Rabassa a la cruïlla Comabella. Ribot va explicar que el preu per aquests dos passis és de 15 euros i l’activitat és recomanada per a infants a partir de 12 anys.

Els infants també tindran la seva part en aquestes jornades amb una sessió de cinema amb la pel·lícula 'Brave' el divendres 2 de setembre a les 11.00 hores. A més el mateix dia a les 17.00 hores hi haurà un taller infantil. El comú, en el marc de les jornades, també ha organitzat per divendres i dissabte, de les 19.00 a les 23.00 hores, una fira esotèrica a la plaça Sant Roc, així com parades de tarotistes, un grafòleg i un numeròleg al barri antic a partir de les 20.00 hores. El mateix divendres a les 21.30 hores es farà la passejada per la vila amb Nit de bruixes i llegendes sota la llum de la lluna.

Finalment, el dissabte a les 17.00 hores hi haurà una sessió de cinema juvenil amb la pel·lícula 'Las brujas de Roald Dahl', i a les 21.00 i a les 21.30 hores es faran peces de microteatre sobre les bruixes d’Andorra a la plaça Sant Roc. Per acabar, la corporació ha organitzat al barri antic a les 22.15 hores una representació de la llegenda de la Nit de Sant Joan a càrrec de l’Esbart Laurèdia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT