PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una enquesta revela el suport del país a ser Reserva de la Biosfera

Segons el treball de camp de l’ARI, el 70% creu que tindria un impacte molt positiu

Per El Periòdic

Una fotografia del centre urbà d’Ordino.
Una fotografia del centre urbà d’Ordino. | À.Pont

Les enquestes en línia dutes a terme amb la implicació dels investigadors d’Andorra Recerca + Innovació (ARI) revelen que aproximadament un 75% de la mostra es declara a favor de la candidatura d’Andorra d’esdevenir el primer país Reserva de la Biosfera. De la mateixa manera, un 70% pensa que aquesta qualificació tindria conseqüències positives per a la marca del Principat destacant que enfortirà la protecció del patrimoni natural i cultural del país. Contràriament, les persones que no estan a favor de la reserva (15%) al·leguen que es tracta d’una estratègia política i que no compleix amb les funcions de protecció i conservació.

Pel que fa a les altres conclusions de la recerca, l’estudi demostra que la preocupació pel medi ambient es troba en augment i la sensibilitat pels efectes del canvi climàtic és un factor comú considerat gairebé per la totalitat dels enquestats com a un «problema extremadament greu». En aquest sentit, al voltant del 80% assegura haver notat els efectes d’aquest a l’ecosistema. Uns efectes que es tradueixen, segons els enquestats, en una alteració de les temperatures, menys precipitació en forma de neu, i altres alteracions de la climatologia. D’entre les mesures proposades destaca educar la ciutadania i conscienciar els sectors econòmics per reduir la petjada de carboni.

Amb relació a la temàtica de gestió del territori del Principat, un dels factors que més destaca és la sostenibilitat. Els participants apunten que la garantia de la qualitat dels recursos naturals i la preservació del territori per a les properes generacions hauria de ser una de les prioritats, seguida de trobar un equilibri entre la conservació de la natura i el creixement econòmic (71%). No obstant això, dos terços dels enquestats declaren que no els sembla que a Andorra es prenguin actualment les mesures necessàries per conciliar la conservació, i ho atribueixen sobretot a un creixement urbanístic desmesurat (45%).

Finalment, quant a la participació de la ciutadania en matèria de medi ambient, es destaca que un 30% de les persones enquestades se senten molt o bastant interpel·lades en assumptes de gestió del territori a Andorra. Un 83% dels enquestats considera que s’ha fet partícip a la ciutadania en el procés de la posada en marxa de la Reserva de la Biosfera. En canvi, només un 27,5% dels participants estaria interessat/da en formar part de les taules de debat.

Aquest qüestionari sobre el projecte de país va romandre obert perquè la ciutadania opinés sobre la candidatura. El treball de camp es va iniciar coincidint amb la primera reunió que va tenir lloc el passat 6 d’abril a Ordino, i es va donar per finalitzat el període de participació el 5 de juliol amb un total de 650 persones.

PUBLICITAT
PUBLICITAT