PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els andorrans més famosos

El web d’un dissenyador de mapes mostra els personatges més coneguts de cada país

Per Pol Forcada Quevedo

33 Sonejee, Ribas i Roure, els tres andorrans més famosos.
33 Sonejee, Ribas i Roure, els tres andorrans més famosos.

Si haguessin de dir el nom de la persona més famosa d’Andorra, quin seria? Segons el web tjukanovt.github.io, el més famós és el futbolista Óscar Sonejee, seguit del polític Òscar Ribas Reig i de la cantant Marta Roure. 

Óscar Sonejee Masand és un futbolista andorrà nascut el 26 de març del 1976 a la capital del país. Retirat des de l’any 2017, jugava com a migcampista. Sonejee destaca per desenvolupar gairebé tota la seva carrera a Andorra. Es distingeix el seu pas per l’FC Andorra, club al qual va arribar amb 15 anys i amb el que va disputar 11 temporades en diferents etapes. També va passar per la Unió Esportiva Sant Julià, els Lusitanos i l’FC Santa Coloma, a més d’un any a La Seu. En el seu palmarès trobem tres lligues andorranes, dues amb l’FC Santa Coloma i una amb els Lusitanos, i una Copa Constitució amb l’FC Santa Coloma. Va jugar també amb la selecció del país, on va debutar l’any 1997 i va jugar fins al 2015. És el tercer jugador amb més partits disputats (106) de la Selecció de futbol d’Andorra i el quart amb més gols (4). Actualment, i des de fa tres anys, és l’entrenador de la Selecció sub-17 andorrana. 

Òscar Ribas Reig va ser un polític, empresari i advocat andorrà. Nascut el 26 d’octubre de l’any 1936 a Sant Julià de Lòria, va morir a la mateixa parròquia el 18 de desembre del 2020 amb 84 anys. Acabats els estudis de Dret i després de treballar per l’empresa familiar, Ribas es va iniciar al món de la política com a secretari del Comú de Sant Julià entre els anys 1963 i 1965. Després de les eleccions generals de l’any 1971, va ser elegit conseller general fins a l’any 1979. També va ser el primer cap de Govern del país quan aquest càrrec va ser instituït l’any 1982. Òscar Ribas va ser una peça clau en l’aprovació de la Constitució d’Andorra del 1993 i va ser el primer cap de Govern que va donar un discurs en català a l’ONU. Va ser fundador de l’Agrupament Nacional Democràtic, president de la Banca Reig i vicepresident del Banc Agrícol.

Pel que fa a cultura, la persona més famosa és Marta Roure Besolí. L’actriu i cantant va néixer a Andorra la Vella el 16 de gener del 1981. Roure va ser la primera representant d’Andorra al Festival d’Eurovisió, concretament en l’edició del 2004, i la primera persona a cantar en català en aquesta cerimònia. Va estudiar solfeig i piano al Conservatori de Música d’Andorra i guitarra i cant a l’Escola de Música de Lleida, a més d’estudis de teatre musical i d’art dramàtic a Barcelona. 

En l’àmbit espanyol, la persona més famosa és Salvador Dalí, considerat un dels màxims exponents del surrealisme. A més de fer altres obres amb diferents estils, el pintor de Figueres també va fer escultures i joies, una obra literària, cinema, ballets i disseny de moda.

Si anem a l’altre país veí, destaca el parisenc Françis-Marie Arouet. Més conegut com a Voltaire, és un dels principals representants de la Il·lustració, moviment cultural i intel·lectual que, entre altres coses, va inspirar la Revolució Francesa l’any 1789. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT