PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Projecte Vida demana crear un observatori sobre drogodependència

L’edat d’inici de consum de cànnabis se situa entre els 13 i els 15 anys

Per Anna Casanova

Un cabdell de cànnabis.
Un cabdell de cànnabis. | El Periódico de Catalunya / Ferran Nadeu

L’associació Projecte Vida insta a la creació d’un observatori de drogues i addiccions amb l’objectiu d’estudiar l’evolució del seu consum al Principat. De fet, una de cada 18 persones, el 5,6% de la població mundial va consumir algun tipus de droga almenys una vegada el 2020, un 26% més que una dècada abans. Segons la presidenta del col·lectiu sense ànims de lucre, Eva Tenorio, «també és necessari desenvolupar més tallers d’informació i de prevenció», a causa de la gravetat de la situació.

Concretament, Tenorio va posar èmfasi en la banalització del cànnabis i, en aquest sentit, va apuntar que el seu consum està augmentant entre els joves en els països veïns, i Andorra no està aïllada d’aquesta tendència. «Per descomptat que arribarà aquí, per això ens falten dades reals per conèixer l’evolució, no només dels decomisos», va exposar. Per la seva banda, el Cos de Policia ha alertat que el perfil del consumidor de cànnabis és cada cop més jove. De fet, Espanya és un dels països en els quals l’edat d’inici de consum és menor, situant-se entre els 13 i 15 anys, sent també un dels territoris europeus amb un major consum entre els adolescents. Així, la presidenta de Projecte Vida va valorar que «estem creant una societat molt addictiva, que comença a l’adolescència, però els joves són una còpia dels adults».

Tanmateix, hi ha molts mites sobre el cànnabis. Molts cops, apunta Tenorio, «es té com una droga que és innòcua, i que com és natural no porta cap problema, però és perillosa com les altres». En realitat, el cànnabis pot causar brots psicòtics, i com més jove es comenci a consumir, més probabilitats hi ha de desenvolupar l’addicció. Si la persona té entre 12 o 13 anys, hi ha molta probabilitat de desenvolupar un trastorn per consum de substàncies o un trastorn mental, i si és vulnerable genèticament, també es poden despertar aquests trastorns. Per tant, la presidenta de l’associació va observar que «crec que hauríem de posar-nos les piles en aquest sentit». A més, el cànnabis conté THC, un cannabinoide al qual se li atribueix la major part dels efectes psicoactius. En els últims anys s’ha quadruplicat la concentració de THC en el cànnabis a causa del cultiu d’interiors i de la manipulació genètica. 

Amb relació a la legalització, Tenorio va indicar que, d’una banda, està bé per acabar amb el mercat negre i amb totes aquestes drogues que es venen «i no se sap ben bé què porten» però, d’altra banda, incitarà a què persones que no consumeixin ho facin. «La droga que més es consumeix és l’alcohol i, al ser legal, es té la idea que no és una droga, quan és una de les pitjors que hi ha», va asserir. De les morts provocades al món per consum de substàncies durant el 2020, el 5% es van deure a drogues il·legals, el 73,1% a causa del tabac i el 21,5% a l’alcohol. 

Amb tot,  «la informació és poder, i com més tallers i formacions s’ofereixin, més fàcil serà que la gent no consumeixi», va expressar Tenorio. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT