PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El consum actual de ‘calories buides’ s’enfila fins a un 40%

Els experts alerten que suposa augmentar el risc a patir malalties cardiovasculars

Per Anna Casanova

Una imatge d’arxiu d’un menú ‘fast-food’.
Una imatge d’arxiu d’un menú ‘fast-food’. | Freepik

La mitjana del consum de calories buides, és a dir, de tots aquells aliments i begudes que aporten una quantitat elevada d’energia a causa del seu excés en sucre i/o greixos «i no proporcionen nutrients interessants, ronda el 40%», va explicar la dietista i nutricionista Katia Durich. Aquesta és una xifra alarmant, ja que suposa un increment del risc a patir malalties cardiovasculars, sobrepès o, en casos extrems, obesitat. A més, Durich va apuntar que «actualment, existeix un concepte que pot semblar paradoxal i és la malnutrició en persones amb obesitat». És a dir, es pot arribar al total de calories diàries recomanades i fins i tot sobrepassar-les, però no arribar als micro i macro nutrients necessaris en una alimentació equilibrada, i això «es deu a l’abús del menjar ràpid, els processats i l’excés de calories buides», va assegurar.

D’altra banda, l’Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació de les Nacions Unides (FAO) alerta de la inseguretat alimentària que afecta cada cop a més països. Segons la FAO, hi ha uns 3.000 milions de persones al món que no tenen accés a una bona alimentació. Paral·lelament, aquesta tendència s’està estenent a territoris d’occident, com Europa o els Estats Units, i els preus inflacionistes en els productes frescos subratllen encara més la problemàtica. En aquest sentit, la dietista i nutricionista Yolanda Mayans va assenyalar que «la conclusió que es treu d’aquest fet és que, al final, la supressió i la cerca d’alternatives no tan saludables acabarà afectant la salut de la població». A més, va informar que un dels riscs més rellevants és l’increment de la incidència de perill de desnutrició en famílies vulnerables, propiciant el desenvolupament de patologies per dèficit en l’aportació de nutrients i empitjorant el pronòstic de malalties en general, entre d’altres.

Altrament, avui dia existeixen molts mites entorn l’alimentació, els quals contribueixen a seguir dietes o consells que no són gens saludables. En aquesta línia, Durich va apuntar que alguns d’aquests són que la carn és el pitjor del món; que els embotits provoquen càncer;  que tot el peix està contaminat; que la fruita ja no porta vitamines;  que la llet no és apta en l’edat adulta; que l’esmorzar no és l’àpat més important del dia; que si no consumim avena, alvocat o quinoa no ho estem fent bé; o que el dejú ens purifica. «El cert és que, com en altres àmbits, els coneixements van evolucionant i canviant, però el que no canviarà mai és el sentit comú i que tot té la seva lògica», va observar l’experta. Per la seva banda, Mayans va indicar que els productes light també són un bon exemple d’aquests aliments dels quals se’n promociona el seu consum i, en realitat, «no són tan saludables quan aquest és molt freqüent», va formular. També es troben en aquest grup els mueslis, les granoles o barretes, les begudes energètiques, els sucs comercials, les versions integrals o els làctics ensucrats o sencers. 

Un dels trets en el qual les expertes incideixen és en la importància de l’educació. Per exemple, en un dels grups més vulnerables, els menors, sí que hi ha petits actes que es poden incorporar per millorar la salut i promoure uns bons hàbits ja des de petits. Per tant, Mayans va destacar la importància del paper de la nutrició en el desenvolupament dels fills, «ja que és vital que aprenguin, ara més que mai, a optar per versions saludables en els seus esmorzars i berenars quan adquireixen aquesta autonomia», va informar, perquè no necessàriament es tracta de consumir versions més cares econòmicament parlant. «Em vinc a referir sobretot en l’època adolescent, quan comencen a sortir amb els amics, és essencial conscienciar-los que han de fugir d’opcions com el fast-food o la presa de begudes refrescants ensucrades i poden optar per altres opcions, com una crep salada acompanyada d’un suc natural», va asserir Mayans.

Per acabar, les xarxes socials han jugat en els darrers anys un paper molt important en l’aprenentatge i el coneixement de tots els tòpics. Tanmateix, Durich va opinar que «potser tenim una sobre-informació que des-informa». Per aquesta raó, Mayans va posar en relleu la necessitat de «consultar fonts fiables». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT