PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La prova pilot de temporers d’estiu cobreix les mancances dels hotels

L’UHA inicia els contactes amb el Govern per mantenir la fórmula i establir noves mesures

Per Lídia López

Un treballador prepara l’habitació d’un hotel.
Un treballador prepara l’habitació d’un hotel. | El Periódico de Catalunya / Ferran Nadeu

La prova pilot impulsada aquest estiu per donar continuïtat als temporers de la temporada d’hivern està donant fruits. Així ho va assegurar el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París, que va certificar que «la gran majoria d’establiments ja no tenen manca de treballadors», i incidint que «bona part dels hotels s’ha pogut beneficiar d’aquesta pròrroga de personal temporer». Segons París, aquesta situació d’estabilitat al mercat laboral del sector hoteler s’ha aconseguit pel fet que «algunes persones que havien acabat el seu contracte en diferents establiments, ja sigui perquè resten tancats a l’estiu o perquè no han estat requerits novament, s’han pogut recol·locar en altres llocs on tenien una necessitat», certificant que aquesta campanya estival «hem tingut una bossa de mà d’obra disponible millor que la d’altres estius».

Cal tenir en compte que, després d’un primer contingent de 700 permisos d’aquesta tipologia ampliable fins al 30%, es van esgotar la totalitat de 910 disponibles, així que es va incrementar amb 400 més, amb un marge absolut de 520. Però, novament, es van cobrir les autoritzacions, així que l’Executiu va aprovar una nova quota de 300 permisos ampliables fins als 390 el mes passat.

Per tot, el president de l’UHA va assegurar que des de l’entitat s’han iniciat els contactes amb el Govern per trobar la manera de donar continuïtat a aquest format de permís laboral a l’estiu, així com solucions per a la pròxima temporada d’hivern. «Ens hem de trobar ara al setembre per posar fil a l’agulla», va declarar París, incidint que «l’administració és conscient que aquesta prova pilot ha anat bé, i tenim confiança que continuarem treballant en aquesta línia, per tal que l’any vinent sigui igual o millor». Així, va celebrar la disposició del Govern a escoltar el sector, posant en relleu que «hem aconseguit que l’administració sigui sensible a aquestes situacions».

Ofertes a l’alça

No obstant això, cal tenir en compte que a Andorra encara hi ha moltes empreses que requereixen personal. Segons les darreres dades publicades pel Departament d’Estadística, el Servei d’Ocupació comptava, a tancament de juny, amb 1.371 llocs de treball oferts, és a dir, un 24,1% més que un any enrere. D’aquests, 466 corresponien al grup de Serveis, restauració, protecció i venedors; seguit de l’apartat de Treballadors no qualificats, on hi havia registrades 364 ofertes.

Un dels sectors que es manté tensat és el de transport de persones, ja que tal com va exposar el president de l’Associació de Transports Públics de Viatgers d’Andorra (ATVA) i gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, «tenim dificultats per trobar conductors». «Ho constato directament en les empreses que estic al capdavant, i a través de les converses que mantenim amb els altres associats de l’ATVA», va emfatitzar. En aquest sentit, Dallerès va remarcar que un dels principals hàndicaps que troben actualment és «la dificultat per convalidar el carnet en el cas dels conductors provinents de països que no tenen un acord d’homologació amb Andorra», afegit al fet que «al nostre entorn immediat també van faltats de conductors». Tot i això, Dallerès va valorar que aquest context pot ajudar que «la professió progressi i els salaris millorin», pel fet que «la realitat que estem vivint els últims temps és que els diferents actors es disputen els conductors disponibles».

Així mateix, el sector dels repartidors i la logística també tenen mancances. Segons va indicar el propietari i director executiu d’Andbeer, Ivan García, «ara mateix, a la fàbrica només tenim dues persones», recalcant que «malgrat que oferim un salari i horari competitiu, no hi ha manera de trobar gent». I és que, com passa en el cas dels conductors de bus, la concreció del lloc limita les opcions. «A la fàbrica fem una mica de tot: producció de la cervesa, repartiment del producte, accions comercials... És un treball força específic, per això ens costa trobar personal a Andorra que estigui capacitat per desenvolupar aquestes tasques», va concloure García. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT