PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Canillo fa el sanejament a 250 caps de bestiar boví

Pròximament tindrà lloc el pas de la vacada, el trasllat a zones amb més herba

Per El Periòdic

Una part de les vaques que ahir van passar revisió.
Una part de les vaques que ahir van passar revisió. | Comú de Canillo

Uns 250 caps de bestiar de vuit explotacions ramaderes bovines de Canillo es van beneficiar ahir del sanejament del bestiar que va tenir lloc a la Solana del Forn de Soldeu. L’acte va servir per concentrar bona part de la cabana de bestiar vacum de la parròquia i fer el reconeixement veterinari oficial, comprovant l’estat de salut de cada animal. Cal tenir en compte, però, que la cabana bovina total de la parròquia de Canillo s’eleva a uns 400 caps de bestiar, una xifra que s’ha mantingut estable els darrers anys.

En aquest sentit, un any més, el comú ha contractat un vaquer que s’encarrega de la cura i seguiment d’aquests animals que pasturen a la muntanya durant la temporada estiuenca. Cal recordar que la corporació va posar en marxa un estudi en col·laboració amb la Cambra de l’Ariège, que ara mateix s’està executant i es troba en la fase d’entrevistes personalitzades a cada ramader de la parròquia. Així es recolliran les inquietuds dels ramaders, i es treballaran conjuntament els problemes i dificultats i alternatives que existeixen, com el relleu generacional o les activitats viables i complementàries amb la ramaderia i l’agricultura.

En el marc de la jornada, els ramaders i els membres del comú es van trobar per esmorzar, moment que van aprofitar per intercanviar impressions. A l’acte hi van assistir, per part del comú, el cònsol major, Francesc Camp, i el cònsol menor, Marc Casal; mentre que des de l’Executiu s’hi van apropar el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó.

Paral·lelament, des de la corporació van recordar que els dies vinents tindrà lloc el pas de la vacada de Canillo. Es tracta d’un acte tradicional que simbolitza una pràctica ramadera molt antiga, que es concreta en el pas pel fons de la vall del bestiar vaquí que surt de Ribaescorjada i el pla de les Pedres, i es dirigeix cap a Maià i la Portella, i a Incles, on hi ha més herba, i on s’estaran fins a l’arribada del fred. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT