PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’FC Andorra inicia una lliga exigent després d’una preparació irregular

Pendent de més fitxatges i de les obres a l’Estadi Nacional, comença el curs amb tres partits fora de casa

Per Albert Belis

Una jugada del darrer partit de pretemporada a Lleida.
Una jugada del darrer partit de pretemporada a Lleida. | FC Andorra

Falten dos dies. L’FC Andorra encara l’entrada al futbol professional espanyol, en concret a la Segona Divisió –amb el nom de Lliga SmartBank–, una competició més exigent, amb 22 equips i 42 jornades, tres de les quals en dimecres (a la primera volta, entre octubre i desembre), després d’una pretemporada irregular, la plantilla per completar i les obres de l’Estadi Nacional per acabar.

Precisament la remodelació obligada de l’estadi ha estat un dels temes de l’estiu, ja que per aquest motiu l’equip haurà de jugar els tres primers partits fora d’Andorra, i no serà fins al 4 de setembre, a la jornada 4, davant el Granada, que s’estrenarà al Nacional, sempre que la Lliga doni el vistiplau. Els treballs van començar el 15 de juliol i a hores d’ara continuen a bon ritme, fins i tot fins a darrera hora del dia. El canvi de la superfície del terreny de joc, de gespa sintètica a híbrida, així com els tubs de calefacció, i l’ampliació de les graderies (700 seients més, uns 4.000 en total, tots ells numerats) seran les modificacions més significatives, totes elles per exigència de la nova competició.

Amb l’objectiu d’omplir aquestes noves places disponibles, el club ha llençat la campanya de captació d’abonats a preus populars. Els passis s’han posat a la venda entre 60 i 165 euros i, de moment, ha estat tot un èxit, ja que en només tres dies s’han superat el nombre d’abonats que es van assolir la temporada passada (més de 800). La principal novetat és l’assignació d’un seient per a cada abonat i torna el carnet físic, acompanyat d’un 'pack' de benvinguda d’animació.

En aquest context, el calendari es presenta exigent d’entrada. Així, els homes d’Eder Sarabia hauran d’afrontar tres desplaçaments consecutius, i no precisament en camps fàcils. De fet, els esperen estadis d’exprimeres com el de l’Oviedo, l’Sporting de Gijón o Las Palmas, tots ells amb una capacitat molt superior que el de l’Andorra, on la majoria de jugadors tricolor no estan acostumats a competir. A partir del setembre, si el Nacional està a punt, s’aniran alternant els partits a casa i a fora. La competició, que no s’aturarà per la disputa del Mundial de Qatar però si ho farà per Nadal, acabarà el darrer cap de setmana de maig i el juny es disputarà el play-off d’ascens. Pujaran a Primera Divisió els dos primers classificats, disputaran el play-off els quatre equips posteriors (del 3r al 6è) i baixaran els quatre últims.

Pel que fa a la plantilla que s’està confeccionant per afrontar la Segona Divisió, de moment s’han produït set altes i nou baixes, un nombre de fitxatges encara insuficient, segons el parer compartit de l’entrenador i el director esportiu. De fet, tant un com l’altra han xifrat en tres o quatre jugadors més –sobretot a la davantera– els que caldrien, com a mínim, per consolidar-se a la Lliga SmartBank, i en aquest objectiu segur que hi ajudarà la injecció econòmica provinent del fons CVC al qual s’ha addherit el club aquesta setmana. Fins ara, han arribat els porters Raúl Lizoain i Marc Vidal, el lateral esquerre Diego Pampín, el central Diego Alende, el lateral dret Alex Petxarroman, el migcampista Jandro Orellana i l’extrem Jacobo González. En canvi, han estat baixa Marc Pedraza, David Martín, Guti i Zourdine per rescissió de contracte, mentre han marxat cedits Èric Cañete, Rubén Enri, Diego González, Eudald Vergés i Berto.

Amb aquestes bases ha hagut de treballar el tècnic durant la pretemporada, en dues estades a Múrcia i Girona i amb set partits disputats amb rivals d’igual, inferior i superior categoria, que han deixat un balanç irregular de tres victòries, tres derrotes i un empat, i una sensació que les noves cares que el club està treballant són necessàries si es vol fer un bon paper en la nova categoria i mantenir-s’hi. D’aquesta manera, els andorrans van guanyar el Leganés (0-2), l’Espanyol B (1-3) i el Barça B (0-1), van empatar amb el Múrcia (0-0) i van perdre amb el Girona (2-0), l’Osca (3-1) i el Lleida (1-0).

En l’aspecte competitiu, els àrbitres han fet públic alguns canvis en les normes per a aquesta temporada, entre les quals destaquen dues. La primera, que faran complir més temps efectiu de joc del que era habitual, fins al punt que els partits es podrien allargar, si és necessari, fins a 15 minuts. I la segona, posaran el llistó més alt a l’hora d’assenyalar penals, sobretot en el cas de les mans, que hauran de ser molt clares i influir en el joc clarament per ser castigades com a penal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT