PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una Spartan i rutes de BTT per a la gent gran

La proposta Escaldes Estiu+60 compta amb 65 participants, que demostra que l’edat no és, en cap cas, una limitació per practicar esport

Per Pol Forcada Quevedo

Una dona gran practicant tir amb arc.
Una dona gran practicant tir amb arc. | Comú d'Escaldes-Engordany

Una Spartan, BTT, tir amb arc i aquagym. Són un exemple de les diverses activitats que el programa Escaldes Estiu+60 ofereix per a la gent gran de la parròquia, una iniciativa del Departament d’Esports del Comú d’Escaldes-Engordany en col·laboració amb el Departament de Gent Gran. El projecte va néixer l’any 2018 amb l’objectiu «de donar una continuïtat i promoure l’activitat física d’una manera variada, divertida, lúdica, funcional i, sobretot, a l’aire lliure», explica Maria Lupiañez, cap del Departament de Gent Gran.

El calendari d’activitats l’ha fet Anna Campoy, professora d’Educació Física de la mateixa àrea, i emmarca les dues primeres setmanes de juliol, tot el mes d’agost i el primer dia de setembre. Durant aquest període es poden realitzar una quarantena d’activitats «molt variades, pensades per a tots els públics i amb diferents dificultats», diu Lupiañez, que també recalca que «s’intenta trobar un punt intermedi per fer una proposta atrevida, però sense posar en risc la salut ni la integritat de la persona». La funció principal d’aquestes activitats és treballar la part física de les persones, però a la vegada fer funcionar la part cognitiva, com pot ser treballar la motricitat i la coordinació, o estimular la memòria, l’orientació i la comprensió. 

D’aquesta manera, els padrins poden escollir realitzar rutes amb BTT per Engolasters, disputar una Spartan Race adaptada, o la pràctica d’esports com el golf o tennis. També s’organitzen rutes guiades per la muntanya, activitats aquagym i de recuperació funcional, o la novetat d’aquest any: el tir amb arc. 

Per a cada activitat, que compta amb una mitjana de 15 places, el comú contracta professionals especialitzats per ajudar les persones grans i fer-los-hi les explicacions pertinents. Per exemple, en les rutes guiades, els expliquen la fauna i la flora, el coneixement de l’entorn i la història del lloc. A més, «s’intenta fer una atenció el més individualitzada per poder donar un servei de qualitat mentre es du a terme l’exercici», declara Lupiañez. Pel que fa al dia de la cloenda, a part de diverses activitats, es fa un dinar variat a la Font de la Closa amb tot l’equip. 

Amb un preu tancat de 10 euros, s’inclou tres activitats a lliure elecció, el transport, el menjar, una samarreta i la participació en la cloenda. I es pot dir que és un programa que funciona, perquè en aquesta cinquena edició ha tingut 65 persones inscrites, un 30% més que l’any passat. A més, les participacions han pujat fins a 365 «ja que hi ha gent que s’apunta a tres o quatre paquets d’activitats», matisa la cap de Gent Gran.

El projecte seguirà endavant els pròxims anys, ja que el que més funciona per a la tercera edat «és l’activitat física». Des del departament consideren que és un eix vertebral per mantenir la qualitat de vida de la persona, i així lluitar per no tipificar els ancians i demostrar que l’edat no és una limitació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT