PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els temporals provoquen danys a diverses plantacions de tabac

Canillo és la parròquia més afectada, tot i que encara s’ha de fer el recompte final de les destrosses

Per Àlex Pont

Un camp de conreu de tabac a Escàs.
Un camp de conreu de tabac a Escàs. | El Periòdic

Els temporals de vent, pluja i calamarsa provoquen danys a diverses plantacions de tabac al llarg del país a causa de la contundència dels fenòmens meteorològics i l’estat avançat de les collites. En aquest sentit, l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) va assegurar a EL PERIÒDIC que els colliters encara disposen fins dilluns que ve per reportar els danys ocasionats als camps de conreu. Després de visualitzar les afectacions per part dels serveis pericials s’elaborarà un informe i es traslladarà a l’associació en funció de la urgència de cada cas concret.

Segons va indicar l’APRA, la zona més afectada per la calamarsa és la parròquia de Canillo en què s’espera registrar moltes més incidències que en la resta del país, ja que algunes han estat notificades a l’associació, tot i que «es creu que hi ha moltes més». En aquest sentit, la part nord-est d’Andorra va patir un dels episodis més severs del temporal de dissabte a causa de l’altitud i el fred que va propiciar les condicions climatològiques òptimes perquè s’originés la calamarsa i afectés els camps de tabac canillencs, ja que, segons testimonis de l’associació, «semblava que havia nevat».

Pel que fa a les altres zones de conreu, l’APRA va destacar que a la parròquia d’Encamp, de moment, s’ha confirmat una parcel·la afectada pel temporal, encara que l’associació no va especificar si les destrosses són parcials o tenen un grau major. A banda, la parròquia de Sant Julià de Lòria, la qual és el territori en què hi ha les extensions de tabac més grans, es van notificar un total de dues plantacions amb afectacions a l’espera que puguin aparèixer més colliters amb la mateixa casuística.

Pel que fa a la valoració general de la situació per part dels pagesos, «està sent un any molt estrany», ja que argumenten que cada parròquia ha notificat una gran varietat de problemes en aquest tipus de conreus. Per una banda, «el sol ha propiciat que les plantes agafessin una bona embranzida en algunes parts», encara que s’han detectat molts problemes de manca de sol en altres zones d’Andorra. Per l’altra, s’han donat alguns casos en què s’ha registrat una manca d’aigua per al creixement òptim de les plantes. «Avui en dia podem observar camps de totes les alçades i, difícilment, podrem dur a terme un balanç general», assenyalen des de l’APRA.

Finalment, des de l’associació van indicar que també s’han detectat alguns casos en què les plantes de tabac han patit una disfunció del seu creixement a causa de diverses infeccions sanitàries. Cal destacar, però, que les afectacions varien en funció dels temporals, l’altura en què es troben els camps i les dimensions de l’extensió. Així doncs, a partir de la setmana que ve, l’APRA durà a terme el recompte definitiu de les afectacions del cap de setmana passat i registrarà les possibles destrosses de la setmana en curs. 

Les previsions de pluja continuen al llarg de la setmana

Segons les previsions meteorològiques de la setmana, s’augura que els temporals de vent i pluja, i en alguns casos calamarsa, es continuïn desenvolupant al llarg de la setmana i inclús es puguin eixamplar fins a la setmana que ve, amb uns nivells d’humitat superiors al 50% en els pròxims sis dies. Tot i això, segons el Servei Meteorològic Nacional, demà entrarà una dorsal anticiclònica que haurà d’aportar estabilitat amb sol al matí i alguns núvols a la tarda que haurien de trencar la cadena de ruixats que porta experimentant el Principat des de fa diverses jornades al llarg de tot el país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT