PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els assalariats rebutgen els comptes del Fons de Reserva de Jubilació

Les representants al·leguen que no tenien la suficient «informació real» per avalar els números de les pensions

Per Àlex Pont

Una imatge d’arxiu de l’entrada de les dependències de la CASS.
Una imatge d’arxiu de l’entrada de les dependències de la CASS. | Sergi Pérez

Les dues representants dels assalariats al Consell d’Administració de la CASS, Montserrat Martínez i Jacqueline Caubet, han votat en contra dels pressupostos establerts pel Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) per a l’any 2023. En aquest sentit, ambdues al·leguen que rebutgen els comptes perquè «no es pot valorar una proposta amb una manca d’informació substancial», ja que consideren que se’ls va mostrar la quantitat pressupostada per al 2021 i el 2022 sense constar en l’informe les quantitats reals. Segons van destacar ahir en un comunicat, la finalitat dels pressupostos és la de projectar cap al futur immediat i amb la màxima exactitud possible la realitat dels organismes i institucions, «la qual cosa és la directriu del Tribunal de Comptes», va assenyalar Caubet.

Seguint la mateixa línia, ambdues representants van dur a terme una demanda d’informació addicional un cop van llegir les propostes dels comptes del pròxim exercici. Segons va indicar Caubet, «ens van avisar un dia abans de fer la votació i, a sobre, ens donen informació parcial». Tal com van afirmar ambdues, en cap moment es van facilitar dades o es va fer referència a la memòria dels ingressos i les despeses liquidades el 2021, ni les estimacions pel 2022 que, segons Caubet, «les despeses d’aquests dos anys seran molt similars».

Al seu torn, Martínez va assegurar que, un cop es van facilitar les dades complementàries a la primera proposta, «vam comprovar una diferència dels imports molt elevada i ens vam adonar que algunes partides estaven inflades». Entrant al detall de l’argumentació de les dues representants, aquestes emfasitzen que el pressupost «indueix a pensar, per error o omissió, que les despeses es redueixen considerablement i que els responsables del fons han dut a terme una gestió econòmica eficient quan la realitat és ben diferent». En contraposició, els pressupostos generals de la CASS comptaven amb totes les dades reals que «permeten fer una anàlisi acurada de la situació i inclús algunes dades extra que tampoc eren rellevants per adoptar una posició en concret», va manifestar Caubet.

Fent referència a algunes d’aquestes partides entregades a les representants amb posterioritat, aquestes destaquen per, en alguns casos, doblar i triplicar la despesa respecte del liquidat l’any 2021 i l’estimat de l’exercici actual. Les partides involucrades en aquest sentit són les comissions bancàries, les despeses de personal, les inversions, i la despesa corrent, segons es desprèn del comunicat. «És gairebé obligatori el fet de comparar les magnituds pressupostades amb la xifra estimada de l’any en curs i la d’un any tancat i auditat amb la finalitat de respectar el criteri de comparabilitat», va indicar Caubet. A més a més, també va assegurar que «si només es compara la previsió de l’any que ve amb el pressupost d’aquest exercici, no podem valorar de manera fidedigna perquè tan sols són previsions amb previsions».

Pel que fa a les següents passes a seguir, les representants dels assalariats van explicar que el resultat de la votació i els documents dels pressupostos s’han dut a tràmit per fer-los arribar al Govern. Un cop l’Executiu revisi els arxius, es portarà al Consell General per realitzar el següent tràmit parlamentari d’aprovació i ratificació. De totes maneres, «els consellers generals poden consultar la memòria de la CASS i del FRJ per poder observar les despeses reals del 2021 i del 2022 perquè són de domini públic, tot i que no ens la van adjuntar en el primer moment», va explicar Caubet. Finalment, ambdues van destacar que el fet de voler reflectir que els pressupostos baixen «és una constant, mentre que la realitat és que estan pujant i també cal evitar les sobredimensions». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT