PUBLICITAT

A un pas de què el Parc Central sigui propietat del comú

Marsol creu que la parròquia té molts espais per fer un urbanisme més humà

Per El Periòdic

El Comú d’Andorra la Vella té pràcticament enllestit el pla especial que ha de suposar que el Parc Central passi a ser propietat comunal i, d’aquesta manera, es pugui guanyar per a la ciutadania un espai verd important pel qual avui en dia la corporació paga un lloguer. «Pràcticament, tenim el pla especial fet, estem pendents d’un parell de serrells i espero que ben aviat puguem presentar-lo», va manifestar la cònsol major, Conxita Marsol, que va detallar que ara s’està acabant de negociar amb els propietaris.
Si el pla tira endavant, suposarà que el comú obté pràcticament la totalitat de la zona verda actual i que la tingui en propietat, garantint, per tant, aquest espai per sempre per a la parròquia. També es deixaria de pagar el lloguer actual. A més, en aquest espai també hi ha d’anar un vial entre l’avinguda Tarragona i Bonaventura Armengol, al final de Prat de la Creu, una via que Marsol creu que serviria per «ajudar molt» la mobilitat.
«Està avançat, quasi acabat podríem dir. Amb els propietaris n’hem parlat i crec que no hi haurà problema», va afirmar Marsol, que va detallar que el comú obtindria la zona verda actual menys un tros petit que també es podria conservar pagant un lloguer, comprant el terreny o bé compensant el propietari amb «alguna planta més» quan vulgui construir. «Si soc cònsol, farem que aquell trosset també el puguem tenir», va defensar. Marsol va incidir que és una part petita, ja que tot l’espai verd actual, la zona infantil i la del llac, es conserva i l’única pèrdua seria a la zona verda a tocar de l’aparcament, que és per la que es voldria negociar.
«És un parc privat, el comú paga lloguer i per això és important fer aquest pla especial i hi estem treballant i la propietat ho entén, i crec que aconseguirem tenir-ho tot i quedarà per sempre per a la ciutadania d’Andorra la Vella i a més propietat del Comú d’Andorra la Vella», va sentenciar Marsol.

Revisió del POUP/ Precisament en matèria d’urbanisme, la cònsol major va recordar que l’any que ve el comú ha de fer la revisió del pla urbanístic, i una de les qüestions que es posaran sobre la taula serà «si podem regular una mica més a la baixa l’edificabilitat, sense treure cap dret». Analitzant la proposta del cap de Govern d’unificar criteris entre les parròquies, tot tenint en compte les especificitats, Marsol va destacar que ella «creu» en unes mesures generals, si bé va destacar que cada parròquia té les seves característiques especials. Així, per exemple, va incidir en el fet que Andorra la Vella és una parròquia «molt allargada, amb una zona molt poc densificada urbanísticament que és la plana de Santa Coloma i de la Margineda que allà, fet d’una manera coherent i deixant espais oberts, es pot fer unes zones residencials molt agradables i no tan massificades». D’aquesta manera, va considerar que encara hi ha espais a la parròquia que tenen «moltes possibilitats» per fer un urbanisme més humà, i va recordar que ja des dels anys vuitanta, la parròquia compta amb una zona més densificada i una de més residencial. 
Així, va incidir que cal vetllar perquè es construeixi «d’una manera coherent, no tot junt, sinó que hi hagi espai, que tot respiri, que calculem si podem donar servei de tots els tipus a aquests nous residents», i va destacar que en la revisió cal que hi hagi «seguretat jurídica», ja que aquells que tenen uns drets no els vegin disminuïts. Va posar l’exemple dels plans parcials, aprovats abans que ella arribés a cònsol, a la zona de Prat de la Creu, on «hi ha edificis ben alts, no de 21 pisos, però de 15,17, sí», i va afegir que ara el que no es pot fer és llevar aquests drets a aquests propietaris quan els plans ja estan i fins i tot hi ha llicències atorgades. Pel que fa a les zones que encara queden per explotar, com per exemple darrere l’estadi comunal, creu que s’ha de construir de manera coherent creant espais oberts i que, per tant, en la revisió del POUP caldrà veure «què fem i com ho fem», segons va informar l’ANA. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT