PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acord per l’exempció de visats entre Andorra i el Kazakhstan

Ubach i Tileuberdi convenen iniciar les negociacions d’un CDI per prevenir l’evasió fiscal

Per El Periòdic

Maria Ubach i Mukhtar Tileuberdi, en un moment de la seva trobada d’ahir a Nursultan.
Maria Ubach i Mukhtar Tileuberdi, en un moment de la seva trobada d’ahir a Nursultan. | Ministeri d’Afers Exteriors del Kazakhstan

La titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’ha desplaçat al Kazakhstan en visita oficial, la primera d’un ministre andorrà, per reunir-se amb les màximes autoritats polítiques del país asiàtic. L’objectiu és refermar la cooperació existent entre Andorra i el Kazakhstan –en el terreny bilateral, multilateral i internacional– i compartir temes d’interès comú, com ara la diversificació econòmica, la protecció del medi ambient o l’impuls del turisme. L’agenda de treball va començar dimecres amb una reunió amb l’alcalde d’Almaty, Erbolat Dosaev, i s’allargarà fins avui amb diverses trobades institucionals.

Durant el dia d’ahir, Ubach es va reunir amb el ministre d’Afers Exteriors i viceprimer ministre kazakh, Mukhtar Tileuberdi, a la capital del país, Nursultan. Els dos homòlegs van signar un acord entre el Govern del Principat d’Andorra i el Govern de la República del Kazakhstan per a l’exempció de visats per desplaçar-se entre ambdós països. D’aquesta manera, tal com van posar en relleu els dos ministres, es facilita la mobilitat tant de ciutadans com d’empreses. Aquest és el primer acord bilateral entre Andorra i el Kazakhstan, dos països que van establir relacions diplomàtiques l’any 2008.

Ubach i Tileuberdi també van abordar qüestions d’interès comú, com l’economia verda, la digitalització o la promoció del turisme, un punt en què van compartir la necessitat de reforçar la cooperació a través de l’intercanvi de bones pràctiques. En paral·lel, els dos ministres van acordar iniciar les negociacions per a un Conveni per eliminar la doble imposició (CDI) en relació amb els impostos sobre la renda i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal. Es tractaria del primer CDI entre Andorra i un país de la regió d’Àsia central. 

D’altra banda, la titular d’Afers Exteriors també es va trobar, durant el dia d’ahir, amb el primer ministre del Kazakhstan, Alikhan Smailov. En aquesta trobada, els interlocutors van destacar la necessitat de fomentar encara més l’intercanvi d’experiències en matèria turística entre Andorra i el Kazakhstan, especialment en l’àmbit de la neu. De fet, Ubach i Smailov van recordar les relacions ja existents en aquest sector entre els dos països, concretament en el sector de les estacions d’esquí andorranes i kazakhs.

Així mateix, Ubach també va visitar ahir  el Mazhilis, el parlament de la República del Kazakhstan, on es va reunir amb la presidenta de la Comissió d’Afers Internacionals, Defensa i Seguretat del Mazhilis, Aigul Kuspan. Ambdues van remarcar la importància de promoure els contactes i intercanvis entre el parlament del país asiàtic i la Comissió Legislativa de Política Exterior del Consell General. Posteriorment, Maria Ubach es va desplaçar al Palau Presidencial per trobar-se amb el cap adjunt de l’administració del president i representant especial del president per a la cooperació internacional, Yerzhan Kazykhan, amb qui va repassar les relacions bilaterals entre els dos països i la situació geopolítica internacional.

Visita a l’Oficina de l’OSCE

La jornada d’ahir es va tancar amb una visita a l’oficina a Kazakhstan de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), on Ubach es va trobar amb el cap del departament de la dimensió politicomilitar de l’oficina de programes de l’OSCE, Jaroslav Kurek. Ubach va poder conèixer de primera mà el funcionament de l’Oficina, així com intercanviar opinions sobre les prioritats comunes en el marc de l’Organisme del qual Andorra forma part des del 1996. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT