PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La covid es cobra una nova víctima al país, tot i que la incidència baixa

L’Executiu decideix prorrogar dues setmanes més les mesures vigents pel control de la pandèmia

Per Lídia López

L’entrada a Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’entrada a Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | ANA / S.T.

Andorra ha hagut de lamentar la darrera setmana una nova víctima mortal per la covid-19. Així ho va informar ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, que va indicar que el nombre de traspassos al Principat a causa d’aquesta malaltia se situa en 154 persones. Feia cinc mesos que Andorra no patia un decés pel coronavirus. Segons el ministre, la persona difunta «tenia altres patologies greus que fragilitzaven la seva situació de salut». No obstant això, els indicadors de casuística global al país de la pandèmia del coronavirus han anat a la baixa durant l’última setmana. Tal com va exposar Jover, des de la darrera actualització s’havien confirmat 285 infeccions noves i s’havien concedit 361 altes. És a dir, que el nombre de casos actius es va reduir en 77 persones, i fins a les 238. Així mateix, també s’havia rebaixat la pressió hospitalària, ja que a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell només hi quedaven dues persones ingressades –totes dues a planta–, respecte de les set de la setmana anterior. Per cloure amb l’actualització sanitària, el ministre va detallar que el total de casos positius detectats al Principat és de 45.793, mentre que les recuperacions sumen 45.401 persones. Sobre la campanya de vacunació, s’han inoculat un total de 158.812 vaccins, dels quals 494 corresponen a quartes dosis. Per tot plegat, l’Executiu va decidir ahir, en el marc del Consell de Ministres, prorrogar per dues setmanes les mesures vigents de control de la pandèmia.

Encara pel que fa a l’àmbit sanitari, el Govern va aprovar ahir, a proposta del ministre de Salut, Albert Font, el Reglament de la Cartera de Serveis i Productes de Salut per regular les prescripcions per part dels metges especialistes i els generalistes. Segons Jover, la modificació presenta dos canvis principals. El primer té a veure amb la revisió de les diferents anàlisis, proves o tècniques que poden receptar els diferents professionals. El ministre va precisar que algun dels procediments que, fins ara estaven reservats als especialistes per a la seva prescripció, se’ls atorga capacitat als metges generalistes per receptar-los, contribuint a l’agilització i estalvi econòmic del procediment. L’altra modificació té a veure amb les sessions de fisioteràpia en el marc d’una recuperació. Així, les renovacions d’aquestes podran anar a càrrec dels generalistes, sense necessitat de passar per la consulta de l’especialista.

En darrera instància, i preguntat per la premsa, el ministre Portaveu va precisar que la situació respecte de la verola del mico a Andorra és la mateixa que la de la setmana anterior: a l’espera de les vacunes i sense cap nou cas. Tot i això, des del Govern s’ha fet difusió de les recomanacions dels organismes internacionals per alertar la població que «els mamífers de companyia domèstics poden ser un vector de contagi».

PUBLICITAT
PUBLICITAT