PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra la Vella adjudica les obres del viaducte de Doctor Vilanova

L’actuació tindrà un cost d’1,9 milions d’euros i s’ha previst que s’iniciï a l’octubre

Per El Periòdic

Els cònsols del Comú d’Andorra la Vella, David Astrié i Conxita Marsol, en un moment de la sessió d’ahir.
Els cònsols del Comú d’Andorra la Vella, David Astrié i Conxita Marsol, en un moment de la sessió d’ahir. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella va adjudicar ahir per 1,9 milions les obres al viaducte Doctor Vilanova en el tram comprès entre la plaça Rebés i el carrer Prat de la Creu, amb la previsió que els treballs puguin arrencar cap al pròxim mes d’octubre i s’allarguin durant nou mesos. Un primer concurs va quedar desert, ja que només s’hi havia presentat una empresa que no complia els requisits demanats, i ara han optat quatre companyies per fer una obra que es presenta complexa. La cònsol major, Conxita Marsol, va destacar que és una actuació que «cada vegada és més urgent», i va justificar que es tira endavant ara malgrat l’increment del cost respecte del previst per aquest motiu.

I és que, finalment, els treballs han estat adjudicats per 500.000 euros més del previst, segons l’estimatiu que es va fer l’any passat, i per aquest motiu s’ha aprovat un plurianual de 509.000 euros per fer-hi front, perquè hi havia reservats 1,4 milions. Marsol va explicar que això es deu a l’increment dels costos de materials i de la mà d’obra que viu el sector de la construcció. «Segurament no és el moment que l’administració faci treballs, però una obra com aquesta és important i necessària, perquè podrien passar tres mesos més, però cada vegada hi haurà més limitacions».

Es tracta d’uns treballs d’una certa complexitat, ja que les bigues i les travesseres s’han fet malbé i s’han de canviar amb unes grues que treballaran des de dalt, ja que hi ha la maquinària de refrigeració del Govern i no es poden posar a la part baixa del viaducte. S’aixecarà cadascun dels trams, és a dir, és com si es «desmuntés» el viaducte i es tornés a muntar, refermant doncs que «és una obra tècnicament complicada».  Així mateix, Marsol va reconèixer que, segurament al començament, als conductors els costarà fer rutes alternatives, però va incidir que des del comú es faran esforços per informar els ciutadans. També va manifestar que es mirarà si es pot fer un sentit únic a la parròquia tot i que va reconèixer que és «difícil».

L’oposició va votar a favor d’aquestes obres, ja que tal com va assenyalar la consellera de PS + Independents Dolors Carmona «és un tema de seguretat», si bé va incidir que «hem trobat la sorpresa que tenim gairebé un 40% més d’increment del cost d’aquestes obres; són molt tècniques i la situació del moment no ens ajuda». 

Enderroc de la plaça de Braus

No seran els únics treballs que afectaran la zona, ja que el comú va aprovar una transferència de crèdit de 150.000 euros per tirar endavant l’enderroc de l’antiga plaça de Braus. Es tracta d’uns treballs que han de durar dos mesos. Així, tal com va explicar Marsol, s’esperarà que es desmunti el Cirque du Soleil i que passi l’agost per utilitzar el pàrquing, però de cara al setembre haurien de començar, perquè la corporació vol que estiguin enllestits per la celebració de la Fira del Bestiar. Aquest desmunt és un primer pas, va detallar la cònsol, perquè es pugui fer el vial d’entrada a la parròquia, és a dir, l’ampliació de Doctor Vilanova a tres carrils. 

Precisament, la corporació va aprovar ahir signar un contracte amb la part privada de la parcel·la on està la plaça de Braus per un termini de dos anys, un cop no s’ha formalitzat el que hi havia previst per un termini de 30 anys per fer-hi el multifuncional. Tal com va posar en relleu Marsol, s’ha fixat el termini de dos anys per «no hipotecar futures corporacions», afegint que inicialment s’hi preveu un aparcament per suplir les places del Fener. Davant aquesta proposta, des de l’oposició el conseller Sergi González va manifestar que a la zona ja hi ha sis aparcaments, i va qüestionar que en calgui un més. Per això, va proposar que es valori crear una zona verda.  «No veiem necessari fer més aparcaments, i més amb els costos que estem pagant; anem a fer un espai pel bé de la parròquia i dels ciutadans», va sentenciar.

En aquest sentit, Marsol va destacar que en un futur, en el terreny que és del comú en aquesta zona i que compta amb 2.500 metres quadrats, s’hi podria fer una infraestructura «nacional», tot i que no va voler avançar res més. També va posar sobre la taula que es pogués fer un aparcament soterrat i per sobre una zona verda. «Penso que es pot fer un projecte maco i crec que és un repte de la propera corporació», va valorar la cònsol.

Comunicació amb l’oposició

Encara en el marc del Consell de Comú, la cònsol major es va comprometre a estudiar una proposta de comissió o reunió per informar els consellers de l’oposició sobre els acords de junta de govern. La proposta va sorgir després que des de la minoria haguessin plantejat nombroses preguntes sobre diferents qüestions. Quan ja portaven una estona fent-ho, van manifestar que això hauria de suposar «un punt d’inflexió». D’aquesta manera, van destacar que el Consell de Comú no hauria de ser el mitjà «per canalitzar» aquestes preguntes. Davant la resposta de Marsol, Carmona va manifestar que són «positius», ja que creuen que s’ha de trobar «una alternativa a aquesta manera de gestionar el que és el contingut de les juntes de govern». «Considerem que el ciutadà es mereix tenir la informació a través d’altres canals que no siguin només a través de preguntes del Consell de Comú», va concloure. Al seu torn, Marsol va defensar que no hi ha «més transparència» que aquesta, ja que «ho pregunten tot i contestes tot, i tothom s’assabenta de tot», si bé va reconèixer que el procediment «no és àgil». També va manifestar que si es crea un canal específic hi ha d’haver «un compromís» amb la informació que s’hi donarà.

Finalment, el Consell de Comu va donar llum verd a l’ordinació de prohibició de l’accés rodat al territori indivís i d’administració conjunta d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany a la vall del Madriu-Perafita-Claror, i va aprovar una addenda al conveni signat amb Andorra Telecom per a la construcció de la futura seu de la companyia, que bàsicament suposa que la intervenció del subsòl es concentri a la zona del carrer de la Borda, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT