PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Decisió imminent

La junta directiva del VPC decidirà en l’assamblea general ordinària d’avui si competeixen a França o a Espanya

Per El Periòdic

Els jugadors del VPC, la temporada passada després d’un partit a l’Estadi Nacional.
Els jugadors del VPC, la temporada passada després d’un partit a l’Estadi Nacional. | VPC Andorra Rugby XV

El rugbi andorrà, concretament el VPC, prendrà una decisió avui. Després de moltes setmanes, gairebé un mes i mig, donant explicacions a totes i cadascuna de les parts implicades en la competició de la lliga francesa de rugbi (la Ligue Nationale de Rugby), el conjunt tricolor continua amb problemes per disputar l’esmentat campionat en la Regional 1 a causa d’un canvi de normativa en les llicències.


Amb el nou reglament els del Principat no poden formar-hi part, ja que els jugadors andorrans, en un primer moment, van passar a considerar-se de llicència B, és a dir, europeus, i no nacionals. En el full de partit només es poden inscriure dos jugadors amb llicència B, o un amb B i un altre amb C (extracomunitaris). En una primera fase de la negociació amb la Federació Francesa de Rugbi, la ministra d’Exteriors del país del nord, ambaixadors i ministra d’Esports francesa, el VPC va aconseguir que es fes una excepció amb els integrants andorrans, que no passarien a considerar-se francesos, sinó que entrarien dins d’un marge excepcional, segons va explicar el president del VPC, Gerard Giménez.


D’aquesta manera, el VPC tindria 28 jugadors amb llicència A, 28 amb B i 7 amb C. «Què faig amb els més de 20 jugadors restants? Els hi dic que es busquin la vida?», va dir Giménez en declaracions a EL PERIÒDIC, mentre afegia que «si faig que marxin tampoc podem muntar dos equips, la qual cosa és obligatòria en aquesta competició». És per això que, davant d’aquest context, el VPC s’ha marcat avui com a data límit per decidir. La junta directiva realitzarà la seva Assamblea Ordinària, i just després es farà una reunió extraordinària on es decidirà el futur de l’equip: França o Espanya.


«Agraeixo molt que les autoritats estiguin fent tot el possible, però, al cap i a la fi, la Ligue és una empresa privada que no es regeix per una part política. Ells decideixen quins són els criteris i aquest any no ens han tingut en compte per a res», va firmar el president de l’entitat tricolor, mentre afegia que «no ens estan obligant a marxar [la Ligue Nationale de Rugby], però no ens ho estan posant gens fàcil perquè ens hi quedem».


D’altra banda, la ministra de Cultura i Esports d’Andorra, Sílvia Riva, va explicar a aquest mateix mitjà que «s’ha de continuar explicant, en una segona fase, aquesta especificitat que té Andorra com a país, i és que volem que no se’ls considerin fitxatges tot i no tenir el passaport, sinó que són persones que fa molt de temps que estan al país, que integren el VPC i no han arribat únicament per a una temporada».

 

Competir a Catalunya 

 

L’opció de competir a Catalunya està a sobre de la taula i, segons va assenyalar Giménez, «ja estem preinscrits», en un campionat que funcionaria igual que el femení, amb una mena de play-off per veure quins equips disputen la categoria d’Honor, mentre que els altres anirien a la lliga de Primera Catalana. 


Tot i ser una competició en desenvolupament, anar a competir a Espanya «podria ser una nova realitat per a nosaltres», i el VPC abandonaria França després de 40 anys. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT