PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nova pròrroga de l’IS fins al 15 de setembre i cinc dies més per l’IGI

Finances atura la tramitació de l’impost de societats a causa de problemes informàtics

Per Albert Belis

Accés al Departament de Tributs i Fronteres.
Accés al Departament de Tributs i Fronteres. | Tony Lara

Tot i que aquest dimecres el portaveu de l’Executiu ocasional, el ministre de Salut, Albert Font, va assegurar que les declaracions de l’Impost General Indirecte (IGI) estaven pràcticament totes fetes i que no es veien afectades per les incidències informàtiques, el Govern va decidir ahir, en un Consell de Ministres extraordinari, ampliar cinc dies més el termini de presentació de la declaració d’aquest tribut fins a finals de la setmana vinent (dia 5 d’agost), sense que això suposi cap recàrrec addicional per l’obligat tributari. Al mateix temps, a proposta del ministre de Finances, Eric Jover, l’Executiu va acordar una nova pròrroga per a l’Impost de Societats (IS) fins al 15 de setembre –la primera havia estat fins al 31 d’agost– i també per l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals (IRNR-establiments permanents). 

En el cas de l’IS, a més, els problemes informàtics provoquen que, en aquests moments, no es puguin presentar les declaracions, segurament fins a la setmana vinent, tot i que encara no hi ha una data concreta assegurada. L’objectiu és facilitar la tramitació de l’IGI, ja que el termini d’aquest impost s’acaba abans i en ara com ara la plataforma no permet la tramitació de tots aquests impostos alhora.

La decisió es va prendre, tal com assegura el comunicat emès ahir pel Govern, per facilitar als obligats tributaris la presentació de les declaracions, tenint en compte que els darrers dies la seu electrònica del Govern «està tenint incidències» que no permeten que es presentin «amb normalitat» les declaracions i també tenint en compte que el juliol és un període en el qual es concentra un gran nombre d’obligacions de presentació de declaracions de caràcter tributari, el termini de les quals està fixat per al darrer dia del mes.

Jover considera que «l’error no era inevitable i potser alguna empresa externa no ha fet la feina que tocava»

«Malauradament, els problemes que teníem amb el portal de tributs encara no els hem solucionat, així que ens hem estimat més prendre una decisió més dràstica, cosa que ens dona un pèl més de marge, perquè hi ha moltes empreses, economistes i assessors fiscals que agafen l’agost com a període vacacional», va detallar el ministre de Finances, Eric Jover. D’aquesta manera, «no volem estar a l’expectativa de quan podem arreglar l’avaria i que aquests col·lectius no puguin fer vacances, així que afegim aquests quinze dies més de setembre perquè els seus equips humans es puguin organitzar millor», va afegir Jover. 

Sobre els problemes informàtics, «encara estem acabant de tancar el diagnòstic, però em diuen que en integrar l’IS, les declaracions d’aquest tribut inclouen molta informació, amb fitxers adjunts o als formularis hi ha enllaços cap a altra documentació, i segurament aquest volum extra ha provocat que alguna cosa del sistema hagi saltat, i aquí és on els tècnics no s’acaben d’aclarir sobre el que està fallant, ja que no acabem de veure quina és la part del sistema afectada», va aclarir Jover. De fet, s’està canviant el sistema, ja que s’estava integrant l’IS en una plataforma única amb l’objectiu de facilitar la tasca als obligats tributaris. «Quan es fan canvis, encara que sigui en la bona direcció, s’assumeixen riscos i aquest cop han tingut lloc aquestes incidències», va afegir el ministre de Finances. 

Quant a l’acumulació de presentacions de final de termini, «això havia d’estar previst per poder suportar aquest fet i més». Així, «estem treballant amb el departament encarregat del Govern i amb les empreses externes que lideren el projecte per trobar una solució com més ràpidament millor i, una vegada tinguem la solució, tancar el diagnòstic i les possibles responsabilitats, ja que nosaltres no hem escatimat mitjans per la transformació digital, així que hem d’exigir que les coses funcionin, perquè l’error no era inevitable i potser alguna empresa no ha fet la feina que tocava».

PUBLICITAT
PUBLICITAT