PUBLICITAT

El 2010 registra una davallada de naixements i defuncions

  • L'any passat van néixer 757 nadons al Principat i van morir 246 persones, la majoria homes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí, el primer nadó que va nàixer aquest any amb la seva mare i la seva germana. Foto: ORIOL LLAURADÓ

L'any passat va registrar una davallada del nombre tant de naixements com de defuncions, segons les dades que va facilitar ahir el registre civil. En total van ser 757 els nadons que van néixer, 31 menys que l'any anterior i pel que fa a les defuncions, l'any passat van morir un total de 246 persones, 29 menys que en el 2009.

Pel que fa als naixements en tot l'any passat es van realitzar al registre civil 1.146 assentaments registrals, dels quals 757 eren inscripcions per naixements esdevinguts al Principat, 340 eren transcripcions de naixements a fora del país i d'anys anteriors i, finalment, 49 eren anotacions de naixements que tenen per objecte servir de suport a posteriors assentaments quan la inscripció del naixement no consta.

Per parròquies es constata que la parròquia on hi ha hagut més naixements és la d'Andorra la Vella (amb 200 nativitats), seguida d'Encamp (amb 150 naixements) i Escaldes-Engordany, amb 142.

Si es tenen en compte els 82 naixements (37 nens i 45 nenes) a l'estranger que s'han transcrit al registre andorrà, la gran majoria (66) es van produir a Espanya, 10 van ser a França, dos a Portugal, altres dos a Panamà, un aL Regne Unit i un altre a Mèxic.

262 RECONEIXEMENTS DE PATERNITAT / Dels 757 naixements esdevinguts al Principat durant l'any passat, 485 corresponen a fills de parelles casades i 262 a parelles no casades per la qual cosa des del registre civil es van aixecar acta de 262 reconeixements de paternitat. Només 10 inscripcions són les que corresponen a nens dels quals només s'ha designat la filiació materna.

Les no casades representen el 35% de les parelles que l'any passat van tenir un fill, una xifra que ha notat una davallada de 37 parelles respecte l'any anterior. Disminució que també han notat les parelles casades respecte a l'exercici anterior, en menor mesura, ja que l'any passat van ser 485, nou menys que en el 2009.

ES MOREN MÉS HOMES I MÉS ESPANYOLS/Les dades publicades pel servei del registre civil constaten que de les 246 defuncions esdevingudes al Principat durant l'any passat, el 59% van ser homes i per procedència l'espanyola és la més nombrosa amb 125 defuncions, seguida de l'andorrana amb 72, la francesa amb 20 i la portuguesa amb 11.

Cal destacar que l'any passat van ser 40 les defuncions de persones andorranes o residents que es van produir a l'estranger. D'aquestes, el 55% eren homes i per nacionalitat, 20 eren andorrans, 17 espanyols i un portuguès.

LES INCINERACIONS GUANYEN TERRENY/Si es miren les estadístiques dels cinc anys anteriors, la manera de donar l'últim adéu als morts ha vist com s'han incrementat les incineracions, sent l'any passat un total de 94, 12 més que al 2006. Les sepultures, o enterraments, continuen sent la fórmula més elegida però tot i això s'han reduït en els darrers anys. L'any passat es van donar sepultura a 152 difunts, 22 menys que fa cinc anys. De les 40 defuncions esdevingudes a l'estranger que s'han registrat al Principat, 20 van ser sepultures i altres 13 van ser incineracions, la resta no es té constància.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT