PUBLICITAT

Andorra la Vella

La gent gran alerta que el Govern ha tret farmàcia del tercer pagador

El reglament que desplega la proposta aprovada al Consell afegeix actes mèdics però exclou els medicaments

Per Albert Belis

Risco i Zapatero, aquest matí en roda de premsa.
Risco i Zapatero, aquest matí en roda de premsa. | ANA / M. F.

La gent gran està en peu de guerra. El motiu? La retirada dels productes farmacèutics amb recepta de la implantació del tercer pagador (abonar el 25% en lloc de pagar el 100% i rebre de la CASS després el 75%), segons preveu el reglament que el Govern està elaborant per donar compliment a l’aprovació de la proposta d’acord del Partit Socialdemòcrata (PS), el 30 de juny passat al Consell General, que ha d’entrar en vigor a partir del proper mes de setembre.

La mesura aprovada al parlament preveia l’ampliació del règim del tercer pagador per a les proves diagnòstiques, radiològiques i de productes farmacèutics amb recepta, així com per a aquelles visites mèdiques derivades del metge referent. El Govern, que disposava de dos mesos per fer-ho efectiu, hauria afegit altres actes mèdics, però hauria fet caure la farmàcia per un problema informàtic amb la recepta electrònica, segons hauria argumentat l’Executiu al col·lectiu.

«És molt trist que per un problema informàtic es retardi una mesura que per la gent gran és imprescindible, tenint en compte que és la màxima preocupació d’aquest col·lectiu i que el Consell General ho acaba d’aprovar fa pocs dies», ha lamentat Jacint Risco, representant dels pensionistes al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Això sí, «per un costat estem contents, ja que entren més cobertures, però per l’altra no, així que fem una crida a la reflexió, perquè es podrien tenir en compte solucions transitòries», ha demanat Risco.

Precisament el representant dels pensionistes a la CASS ha explicat que en el pla de racionalització de la despesa que va fer la parapública va incloure la implementació del tercer pagador com una despesa més, tot i que segons ell no és així. Tot i això, va aprovar el tercer pagador universal, però la posició de la CASS «no és vinculant», ha precisat. El president de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra (FGGPA), Fèlix Zapatero, per la seva banda, va assegurar que el tercer pagador «no representa una despesa afegida, fins i tot és més àgil i un benefici per al conjunt de la població». En aquest sentit, ha proposat al Govern que facin una prova pilot durant un temps acotat i que després prenguin una decisió amb més coneixement de causa.

Zapatero ha començat la seva intervenció davant els mitjans de comunicació carregant contra el nou ministre de Salut, Albert Font, que va substituir fa mesos l’anterior titular, Joan Martínez Benazet, després d’abandonar la presidència de la CASS. «Alguns rumors que ens arriben assenyalen que el nou ministre no és massa partidari del tercer pagador i per això s’està produint un alentiment del procés, de manera que estem molt emprenyats perquè es va allargant», ha emfatitzat. També va lamentar que altres propostes del seu col·lectiu tampoc havien estat ateses. «El ministre es va comprometre i mentrestant ens han anat posant excuses», ha afegit Jacint Risco.

Sobre la possibilitat que el Col·legi de Farmacèutics hagi pogut influir d’alguna manera en la decisió del Govern, el col·lectiu de la gent gran no es va voler mullar, però va recordar, en boca de Robert Pastor, membre de la junta de la FGGPA, que «les farmàcies cobren a l’acte al ciutadà, mentre la CASS no els hi abona aquesta quantitat fins a final de mes», ha precisat. «No sabem si hi ha hagut lobby dels farmacèutics, però el que sí que sabem és que la farmàcia és la despesa més important per la gent gran», ha reiterat Risco. Pastor ha recordat, a més, que la pensió mitjana a Andorra estava en aquests moments en 650 euros i que, en canvi, el salari mínim ja arribava als 1.200 euros. «Aquest és el drama que pateix actualment el col·lectiu», ha reblat.

Per últim, el president de la FGGPA ha alertat que caldrà parar atenció a la totalitat del contingut del nou reglament aprovat per l’Executiu; en concret, «al diable de la lletra petita», ja que «malgrat que hi ha més actes mèdics que entren en la mesura, haurem de veure si hi ha alguna limitació que ens hagi passat per alt», ha afirmat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT