PUBLICITAT

El Govern haurà de pagar gairebé 4.000 euros per un judici massa llarg

  • Des de la querella criminal interposada fins l'arribada a l'arxiu van passar més de set anys
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La caserna de Bombers al Pas de la Casa. Foto: TONY LARA

El ple del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha decidit mitjançant sentència ferma i executiva declarar responsable patrimonial a l'Estat per causa del funcionament anormal de l'Administració de Justícia per raó de la vulneració del Dret a un judici de durada raonable. Per aquesta qüestió el Govern haurà indemnitzar al demandant amb 3.000 euros en concepte del perjudici moral i 880 euros pels perjudicis ocasionats per despeses d'advocat.

Es tracta d'un cas d'una querella criminal interposada el març del 2003 per F. R. P. contra Gabriel Ubach, president de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), pels delictes majors d'injúries o difamacions per mitjà de comuncació social, arran d'una carta denúncia del sindicat que atribuïa al querellant un assetjament moral o mobbing als bombers de la caserna del Pas de la Casa. Una acusació que no va prosperar perquè el batlle instructor va decretar l'arxiu de les diligències prèvies per considerar que els fets objecte de la querella no eren constitutius d'aquests delictes.

Segons el ple del TSJ en aquest cas hi ha hagut «una íntima relació entre la vulneració del dret a un judici de durada raonable i la prescripció de la infracció criminal quan la paralització del procediment sense causa que ho justifiqui ha comportat la prescripció de la infracció criminal objecte de la querella», diu la sentència.

En el contingut de la demanda formulada per F. R. P es reclama una indemnització de 14.500 euros, 4.000 euros pels danys morals i 6.000 euros pel Pretium doloris per uns episodis d'angoixa i d'ansietat que diu ha patit, més altres 4.500 euros per les despeses judicials que ha tingut d'assumir en el procediment penal.

En tot cas i segons s'ha dictat en la sentència, hi ha un únic dany moral indemnitzable, entenent per Pretium doloris el fet de seguir diversos tractaments mèdics i per danys moral el neguit i patiment emocional que l'allargament del cas li han causat. La sentència no es pronuncia sobre les despeses econòmiques del procediment judicial.

no vista oral / Tant la representació processal del demandant, F. R. P. com del Govern van sol·licitar la substitució de la vista oral per la formulació d'escrits de conclusions. Per tant, d'aquesta demanda no s'ha celebrat judici presencial i es va donar trasllat a les parts dels escrits de contesta per a que formulessin els respectius escrits de conclusions.

Pel que fa a l'escrit del Ministeri Fiscal, aquest va remarcar que s'estimés parcialment la demanda i es declarés la responsabilitat patrimonial de l'Estat pel funcionament anormal de l'Administració de la Justícia i va demanar només 2.000 euros d'indemnització en concepte de reparació del perjudici sofert.

Pel que fa la Govern en les seves conclusions va sol·licitar que es dictés sentència desestimant en tots els seus termes la petició del demandant.

En l'article 10.2 de la Constitució es garanteix a tothom el dret a un judici de durada raonable , i a més també contempla en l'article 92, l'obligació a l'Estat de repara els danys pel funcionament anormal de l'Administració de la Justícia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT