PUBLICITAT

L'augment del preu del tabac prosperarà amb el suport d'ApC

  • L'última sessió del Consell serà dimecres o dijous de la setmana vinent
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La comissió legislativa de Finances i Pressupost, durant la reunió celebrada ahir a la Casa del Benefici. Foto: TONY LARA

ahir va celebrar-se l'última reunió en comissió legislativa per pactar la última de les lleis que s'aprovaran durant el mandat socialdemòcrata. L'articulat que es va aconseguir tancar –a manca de dues transaccions d'ApC– va ser el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum –que incrementarà el preu del tabac– el qual va obligar als parlamentaris a tornar a asseure a la taula per fer un últim esforç de negociació.

Arribat l'acord, serà possible la celebració d'una última sessió del Consell General en què aquest projecte hauria de comptar amb el suport d'ApC, ja que, tal i com va afirmar el president de la plataforma, Eusebi Nomen, «s'ha aconseguit solucionar el problema de l'entrada en vigor», fins el punt en què «serà el 31 de maig, i no pas el dia 1 de juny com defensava CR», amb la qual cosa «no es perjudicarà els colliters» de tabac. Des del moment en què el 31 de maig és «l'últim dia de l'exercici tabaquer·», el col·lectiu no es veuria perjudicat per l'increment dels preus.

Segons va ampliar Nomen, la plataforma també va obtenir el suport dels socialdemòcrates a l'hora de corregir «un problema tècnic» que hauria deixat sense efecte l'augment, al mateix temps que es va aconseguir una argumentació diferent en l'exposició de motius per tal d'evitar parlar de «tràfics il·lícits» i suavitzar així aquesta introducció a la llei.

Tal i com va recordar el conseller reformista Amadeu Rossell, aquestes tres esmenes aprovades ahir eren compartides pel seu grup parlamentari, tot i que la més substancial per a ells, la de la reducció de l'increment –que no es va moure dels 0,29 euros– no va prosperar. Aquesta negació de la reducció va venir motivada, segons ell, pel fet que els socialdemòcrates constatessin que ApC «ja estava disposada a votar un augment de 0,29 euros», moment a partir del qual els reformistes van veure que la llei podrà prosperar amb els vots de la plataforma.

El mateix Nomen va qualificar el treball en comissió com a «molt constructiu», tot i que no va voler evidenciar el sentit positiu del seu vot, mantenint així la intriga fins a la sessió del Consell General.

tots pendents de l'última sessió / Amb el treball enllestit a la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, tal i com va recordar Nomen, ara pertocarà a la junta de presidents celebrar una reunió que precedirà la de la comissió permanent.

De fet, serà la permanent la que haurà d'habilitar un dia per a la última sessió. Aquesta podria ser, segons va assenyalar Rossell, «dimecres o dijous de la setmana vinent», tot i que aquesta és una decisió que encara no ha estat presa. En qualsevol cas, tot apunta a què es complirà el pronòstic d'esgotar la legislatura amb la llei del tabac.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT