PUBLICITAT

Andorra la Vella

La vacuna de la verola del mico es posarà només a contactes de risc

Salut demana una cinquantena de dosis, qualifica de «prudent» l’alerta de l’OMS i confirma tres casos

Per Albert Belis

Albert Font, ahir com a portaveu de l’Executiu, a la sala de premsa del Govern.
Albert Font, ahir com a portaveu de l’Executiu, a la sala de premsa del Govern. | SFGA

El ministeri de Salut va anunciar ahir que ha demanat una cinquantena de vaccins de la verola del mico a altres països per vaccinar només contactes de risc, de manera que descarta iniciar una campanya de vacunació similar a la que es va portar a terme per la covid. «La malaltia existeix però no és comparable amb el coronavirus, està controlada, així que la política tampoc serà la mateixa; no hem d'abaixar la guàrdia i ens hem de comunicar entre països, com estem fent», va afirmar el ministre de Salut, Albert Font, ahir en funcions també de portaveu del Govern.

Font va explicar que a Andorra s’han detectat dos casos, i un tercer que es trobava a Espanya en el moment de donar positiu, però que actualment ja ha superat la malaltia. El ministre també va recordar que les persones que fa anys havien rebut la vacuna de la verola ja estan immunitzades i que els contagis només es produeixen per contacte proper i freqüent, sovint en les relacions sexuals. Sobre l’alerta màxima que ha decretat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Font va valorar que ho havia fet per «prudència» amb l’objectiu de conscienciar els diferents països.

L’oficina covid es queda amb vuit efectius i dimiteix el seu director, Bruno Bartolomé, que torna a Educació

Pel que fa a la covid, Font va assegurar que l’actual onada «ha tocat sostre i va de baixa», tot i l’augment de contagis, i amb 136 actius menys (315). A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha set persones ingressades, sis a planta i una a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Quant a l’oficina covid, en aquests moments només hi queden vuit efectius dels 150 que havia arribat a tenir i, a més, el seu director, Bruno Bartolomé, ha deixat el càrrec per tornar a la seva plaça al Ministeri d’Educació. Per últim, l’administració de la quarta dosi del vaccí continua per a les persones majors de 85 anys, i fins ara s’han administrat 178 vaccins. Els majors de 60 anys també es poden inscriure per rebre el quart vaccí a partir d’avui.

Per un altre costat, el projecte de llei de professions sanitàries ha entrat a tràmit parlamentari. Segons Font, «estic content però no eufòric», perquè «és una llei que quan vaig entrar ja estava avançada». «Hi ha hagut treball conjunt amb els col·legis i no consens –va precisar– per una llei marc oberta que s’haurà de desplegar reglamentàriament».

PUBLICITAT
PUBLICITAT