PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El camí a seguir

Reportatge sobre el MoraBanc amb Rafa Luz

Per El Periòdic

Rafa Luz dona indicacions al seus companys des de la banqueta, en la temporada 2018-2019, en la seva primera etapa en el MoraBanc.
Rafa Luz dona indicacions al seus companys des de la banqueta, en la temporada 2018-2019, en la seva primera etapa en el MoraBanc. | ACB Photo / Albert Martín

El MoraBanc té al davant un camí llarg, a la vegada que un repte majúscul, de cara a tornar a l’ACB, que des que es va consolidar el descens s’ha convertit en l’objectiu prioritari. Per a aconseguir-ho, la direcció esportiva, amb Francesc Solana al capdavant, treballa fins a l’últim moment per acabar de muntar un equip que haurà de ser, ni més ni menys, que el millor de la LEB Or si es vol assolir la fita desitjada.

Entre aquestes peces, noves totes elles (llevat de Nacho Llovet que ha estat l’únic en renovar el seu vincle amb el MoraBanc), es troba Rafa Luz, amb el qual ha pogut parlar EL PERIÒDIC per comentar una aventura que, a priori, sembla senzilla, però res més lluny de la realitat. Per a aquells aficionats tricolor, o amants d’aquest esport, que ja visualitzen la tornada dels andorrans a l’ACB abans de disputar la LEB, el missatge és clar: «Que no s’equivoquin. La passada temporada ja va ser una prova que moltes coses poden passar».

Amb aquestes paraules començava explicant Rafa Luz, que es podria perdre bona part de la pretemporada perquè ha entrat en la preconvocatòria del Brasil per a dues competicions, el que serà un any clau, i en el qual encara es manté com a exemple principal el cas del Movistar Estudiantes. Amb un dels pressupostos més alts de la LEB, els madrilenys van veure com se’ls escapava el somni ACB en caure en la final del play-off per 60-66, al pavelló de Fontajau, davant el Girona de Marc Gasol.

Ara, el mateix context de l’Estudiantes l’agafa el MoraBanc, que en renovar l’acord amb l’entitat bancària de la qual porta el nom, amb una quantia ACB, passa a ser un dels clubs amb més pressupost de la competició. «La LEB és molt dura i difícil», avisa Luz, que ja sap el que és formar part d’aquest escenari, i «caldrà tenir els peus a terra i anar setmana a setmana, sense pensar més enllà perquè ens pot passar factura».

 

El dia de la seva presentació, un dels companys que tindrà el base brasiler al Poliesportiu com és Alexis Bartolomé, que torna a casa per donar un cop de mà, ja va avisar del volàtil que pot arribar a ser la segona categoria del bàsquet espanyol. L’aficionat, de fet, també ho va poder veure, on setmana rere setmana se succeïen les sorpreses i on, segons Bartolomé, els equips de la part baixa de la taula podien fer front, i fins i tot guanyar, a aquells que estaven lluitant pel play-off.

Tenint en compte aquesta particularitat de la lliga, «haurem de ser molt llestos», deia Luz, mentre afegia que «cada partit pot ser molt diferent i caldrà saber adaptar-se a tot el que se’ns presenti». L’exintegrant del Surne Bilbao Basket arriba en el seu millor moment de forma, sentència que va subratllar el director tècnic del MoraBanc, Francesc Solana. Luz recorda la darrera campanya com «una gran temporada», i creu que va ser «la més sòlida de la meva carrera, i encara que els números van estar més o menys dins de la mitjana, em vaig sentir còmode i útil pel que fa a ajudar que l’equip entrés en una bona dinàmica».

Des que va començar a l’elit, quan militava en les files de l’Unicaja allà en la temporada 2009-2010, Luz ha canviat esportivament i personal. «En aquells temps encara estava molt verd, adaptant-me a la vida professional i entenent el bàsquet d’alt nivell». Ara, el MoraBanc ha fitxat experiència, caràcter i un jugador destinat, tal com va confirmar Solana, a dirigir un vestidor, juntament amb l’ajuda d’un altre veterà com és Nacho Llovet.

El projecte continua agafant forma amb l’arribada de nous integrants i, a banda de portar qualitat sobre la pista, el club també buscarà enteniment i coordinació, dos aspectes que no van estar presents l’any passat. «La química fora de la pista uneix els jugadors i l’staff, sobretot en els moments difícils», explicava Luz, i l’últim curs «vam tenir un gran ambient a Bilbao, i la temporada va ser extraordinària». De moment, les sensacions són bones, tant per part dels tècnics com dels jugadors, i tot i que s’està intentant fer una plantilla equilibrada «al final dependrà de nosaltres [els jugadors], d’aconseguir que tots donin el millor que tinguin pel club i pel país».

Així doncs, coneixent una part, queda l’altra: l’aficionat. Què espera veure el públic aquesta temporada? «Sempre em poso en la pell de l’aficionat i sé que el mínim que esperen és que donem tot de nosaltres», va dir Luz, al qual ja coneix l’afició, i des de la perspectiva del brasiler «he de retornar-los tota la confiança dipositada». Finalment, el nou base del MoraBanc va voler ser directe a l’hora d’enviar un missatge al col·lectiu: «La il·lusió i les ganes les tenim tots. El repte de tornar a l’ACB és molt bonic, però alhora dur, i necessitarem a cadascun dels aficionats en cada jornada per poder assolir aquest tan esperat retorn a l’ACB».

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT