PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nova aplicació més accessible i intuïtiva del Servei Meteorològic

De cara al desembre s’activarà la pestanya relativa als allaus

Per El Periòdic

Carles Miquel i Toni Molné, ahir durant la presentació a la sala de premsa del Govern.
Carles Miquel i Toni Molné, ahir durant la presentació a la sala de premsa del Govern. | SFGA/JAViladot

El Servei Meteorològic va presentar ahir una actualització de l’aplicació mòbil amb la finalitat de fer-la més accessible, àgil, transparent i intuïtiva per al conjunt de la ciutadania. L’acció, tal com va explicar el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, s’emmarca en el procés de modernització del Servei Meteorològic iniciat el 2015, moment en què es van començar a obrir els canals d’informació meteorològica a la població. Així doncs, sota el nom Meteo Andorra, incorpora funcionalitats que fins ara no estaven disponibles i aporta «una sèrie de millores en relació amb l’anterior aplicatiu», com ara la possibilitat de consultar la previsió i les alertes meteorològiques.

Està previst que el desenvolupament tecnològic de l’aplicació estigui enllestit en els propers dos anys, que serà quan s’implementin les fases 2 i 3 del projecte i quan s’incorporaran altres funcionalitats com ara informació dels radars meteorològics. També està previst anar desenvolupant el que s’anomena «meteorologia participativa», un element que permet a la ciutadania penjar a l’aplicació imatges del paisatge de qualsevol punt d’Andorra i consultar-les en temps real. Aquesta funció, però, també es troba activa des de la primera fase.

Entrant al detall de les funcionalitats, el tècnic del Servei Meteorològic Nacional, Toni Molné, va detallar que en l’apartat inicial l’usuari pot trobar tota la informació representativa del dia actual, així com la previsió meteorològica de matí, tarda i nit, les hores de sortida i posta del sol, la fase lunar, la qualitat de l’aire i la dita del dia. La informació meteorològica s’actualitza amb una periodicitat de sis minuts i s’ofereix una previsió de fins a nou dies. A més, l’usuari pot crear un catàleg propi de consulta de les estacions d’interès personal. L’aplicació està disponible en quatre idiomes –català, castellà, francès i anglès– i es pot habilitar l’opció de rebre o no notificacions.

També es poden consultar els avisos per zones del Principat (zona nord, zona centre i zona sud) i accedir des d’allà mateix a la web de Protecció Civil per conèixer les recomanacions de cada moment. En la pestanya d’estacions, es pot fer una cerca per parròquies on la persona pot consultar, entre altres, la temperatura, les precipitacions, la velocitat del vent, la humitat relativa o la pressió atmosfèrica. Finalment, de cara al desembre s’activarà la pestanya d’allaus, que estarà habilitada durant els mesos d’hivern mentre sigui necessari.

Pel desenvolupament de l’aplicatiu el Govern ha destinat uns 15.000 euros i prèviament se l’havien descarregat unes 10.000 persones aproximadament, tal com va assenyalar Miquel. Així mateix, gràcies a la col·laboració amb tercers, en el futur també es posarà a disposició dels usuaris informació relativa a altres serveis meteorològics com, per exemple, de Meteo France. Tota la informació també es podrà descarregar en format PDF.

PUBLICITAT
PUBLICITAT