PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’OMS activa el nivell màxim d’alerta per la verola del mico

De moment, només s’ha detectat un sol cas a Andorra

Per El Periòdic

Els símptomes de la malaltia a la pell.
Els símptomes de la malaltia a la pell. | C. C.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest cap de setmana una emergència sanitària internacional, el seu màxim nivell d’alerta, per l’actual brot de verola del mico, que suma ja més de 16.000 casos (cinc d’ells mortals) en 75 països, molts d’ells a Europa, on la malaltia no era endèmica.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va anunciar aquesta decisió en roda de premsa, malgrat que dos dies abans el comitè d’emergència per a la malaltia, format per 15 experts, es va mostrar majoritàriament contrari a aquesta declaració (el mateix Tedros va revelar que nou d’ells es van mostrar en contra i sis a favor).

A Andorra, el Ministeri de Salut va confirmar a principi de juliol el primer cas i, de moment únic, de verola del mico al país. La persona contagiada va requerir els serveis mèdics de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell en presentar símptomes compatibles amb la malaltia, motiu pel qual, i seguint el protocol d’aïllament en aquest tipus de casos, va ser ingressada a Urgències i se li van fer les proves pertinents, que van confirmar el contagi. El contagiat havia estat en contacte amb un positiu. Davant de la confirmació de la sospita, la persona va romandre aïllada al seu domicili, fins que deixés de ser contagiosa. Salut també va activar el procés d’enquesta epidemiològica per avaluar si hi havia contactes propers i així poder fer-ne un seguiment. La verola del mico acostuma a presentar símptomes lleus, el seu caràcter infecciós és molt més moderat i necessita un contacte més proper i prolongat per poder contagiar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT