PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot i Sánchez acorden impulsar l’ajut de desocupació als espanyols

Espanya referma el seu suport a Andorra en la negociació de l’Acord d’Associació amb la UE

Per Lídia López

Xavier Espot signa el llibre de visites de la Moncloa, davant la mirada de Pedro Sánchez.
Xavier Espot signa el llibre de visites de la Moncloa, davant la mirada de Pedro Sánchez. | Servei Fotogràfic de la Moncloa

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van convenir ahir la necessitat d’impulsar el treball de la comissió que estudia l’accés a la prestació per desocupació involuntària als espanyols que treballen a Andorra com a transfronterers que perden la feina i als residents que, en quedar-se sense lloc de treball, tornen al seu país d’origen. Així ho va informar Espot en declaracions posteriors a la reunió mantinguda ahir amb Sánchez, que el va rebre a la Moncloa per fer seguiment de la cooperació bilateral entre països veïns. «Ens hem encomanat a donar instruccions polítiques perquè aquest grup de treball pugui arribar a un acord ràpidament sobre aquesta qüestió», va detallar el cap de Govern, que va mostrar-se confiat de «poder resoldre aquest greuge històric que tenim sobre la taula». Així, Espot va incidir que «Espanya no ha demanat res concret, el que vol és una solució que pugui donar una cobertura suficient a aquestes persones que queden en un limbe jurídic». I és que un dels criteris als quals resta condicionat aquest ajut, a banda del volum d’ingressos i el patrimoni del sol·licitant, és precisament la residència al Principat. Sigui com sigui, el cap de Govern va refermar que «no volem renunciar al nostre model no contributiu».

Aquest element està estretament lligat a la negociació que pròximament encetarà Andorra amb la Unió Europea (UE) per a l’Acord d’Associació, lligat al capítol de la lliure circulació de persones. Així, Espot va exposar a Sánchez que «Andorra, sense renunciar a l’assumpció del principi comunitari de la lliure circulació de persones, requereix segurament algunes adaptacions o especificitats que ens permetin retenir un cert control de la nostra política migratòria». I és que la negociació amb la UE va centrar bona part de la reunió entre ambdós mandataris, i va permetre que Sánchez refermés el «suport indefectible d’Espanya en aquestes negociacions», tal com va celebrar Espot.

En el decurs de la trobada, els líders dels governs espanyol i andorrà també van poder avançar en l’acord per establir una nova connexió elèctrica entre Espanya i Andorra. Aquesta intervenció, que ha d’assegurar el subministrament del Principat de cara a «l’increment substancial de la demanda» que s’espera en els anys vinents –pel creixement econòmic i la progressiva descarbonització–, suposarà una inversió global entre ambdós territoris de 30 milions d’euros, així que s’ha establert que «FEDA i Red Eléctrica puguin acordar compartir aquests costos», tal com va detallar Espot. I en matèria de seguretat, el cap de Govern també va sol·licitar al president espanyol un reforç puntual de la policia de l’Estat veí en cas que, en un futur, hi aterrin vols que vinguin de fora de l’espai Schengen. 

Així mateix, pel que fa a la fiscalitat, i per tal que «no tinguem ensurts com els que hem tingut en un passat», Espot i Sánchez van convenir ampliar la comunicació i compartir més informació al respecte, institucionalitzant les reunions que anualment celebren representants dels dos països al respecte. I en darrera instància –i més enllà de qüestions d’actualitat com la recuperació de la pandèmia, les accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, i la preocupació per la guerra d’Ucraïna–, Espot i Sánchez van poder constatar, en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic, que «estem perfectament alineats».

Per tot plegat, Espot va valorar que «ha estat una trobada molt positiva, amb molt contingut i resultats concrets, que són beneficiosos tant per Espanya com per Andorra», i va puntualitzar que la jornada va servir per «consolidar les excel·lents relacions bilaterals que tenim amb el nostre país veí del sud». Es tracta de la tercera trobada oficial entre el cap de Govern i el president del govern espanyol, amb una primera a Nova York per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2019, i la segona a Andorra per la XXVII Cimera Iberoamericana. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT