PUBLICITAT

Ordino

Ordino aprova els canvis per frenar els projectes constructius

La modificació del POUP inclou limitació d’alçada i més espai entre edificis, amb més zones verdes

Per Albert Belis

La sessió del Consell de Comú d’Ordino d’ahir, amb els cònsols i els consellers presents.
La sessió del Consell de Comú d’Ordino d’ahir, amb els cònsols i els consellers presents. | Comú d\'Ordino

En sessió extraordinària, el Consell de Comú d’Ordino va aprovar ahir les modificacions definitives de les ordinacions del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), després del vistiplau de la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU), anunciat aquest dimecres pel ministre Portaveu, Eric Jover. Així doncs, en només deu dies, el comú ordinenc ha aprovat les mesures dissuassives encaminades a frenar els projectes de construcció i amb ells el creixement urbanístic descontrolat de la parròquia i assolir un model sostenible per preservar el medi ambient i mantenir la qualitat de vida dels ciutadans, d’acord amb el label Reserva de la Biosfera.

A partir d’ara, tant els cònsols com els consellers de l’oposició es van conjurar per començar a treballar el pla d’urbanisme. Ara bé, «és difícil limitar el creixement, ja que la llei no ho permet, però podem agafar com a referència els recursos d’aigua disponibles com a argument», va reconèixer el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que va revelar que havien explicat les modificacions a qui les havia demanat i que no li preocupava que algun propietari pogués anar a la justícia, ja que «tot és legal i el tema està molt clar», va assegurar. Mortés va aclarir que, a partir d’ara, els nous projectes s’hauran d’adequar a la nova norma i els antics encara ho podran fer a l’anterior.

Els canvis que inclou la modificació del POUP es refereixen a la parcel·la mínima construïble, que passa de 400 a 500 metres, amb més zones verdes i espai entre els edificis. També fa referència a l’alçada. En la zona urbana 1, es rebaixa dels 16,50 als 13,50 metres com a alçada màxima, i pel que fa a la zona urbana 2 de 13,50 a 10,50 metres. Per dir-ho d’una altra manera, els nous edificis hauran de tenir com a màxim planta baixa i tres pisos (en lloc de quatre), i els que eren de planta baixa i tres pisos, només en podran tenir dos. És a dir, tres plantes per la zona urbana 2 i quatre plantes per la zona urbana 1.

L’oposició lamenta que el Govern no hagi posat solucions i que hagi hagut de ser el comú qui les aporti

Pel que fa a l’oposició, el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va afirmar que «no es va contra ningú, sinó a favor de la parròquia, així que ningú s’ha de sentir ferit». Va situar el creixement urbanístic en el 3% anual com a màxim, perquè amb el 15% la parròquia «s’enfonsava». «Era urgent que actuéssim –va emfatitzar– perquè hi havia projectes per entrar i ens hauríem trobat amb un creixement del 40%». Dolsa va tenir paraules dures pel Govern: «No ha trobat fórmules ni pel creixement ni per l’habitatge, és qui hauria d’haver actuat i ara és una disbauxa, han de governar i el creixement s’ha de definir, espero que li quedin quatre dies», va sentenciar.

Per últim, la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, es va manifestar en la línia del conseller de X’Ordino, i va posar deures a l’Executiu: revisar la llei del sòl. Al mateix temps, va demanar al conjunt de la corporació ordinenca (govern i oposició) que apostin per la feina d’anàlisi del pla d’urbanisme a llarg termini durant els anys futurs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT