PUBLICITAT

Andorra la Vella

Prospera l’esmena del PS sobre els salaris dels cossos especials

Llum verda a la modificació del text de la funció pública

Per Albert Belis

Judith Pallarés i Judith Salazar, ahir al Consell General.
Judith Pallarés i Judith Salazar, ahir al Consell General. | PS

El Consell General va aprovar ahir la modificació de la llei de la funció pública amb l’únic suport dels grups de la coalició. El Partit Socialdemòcrata (PS) va presentar nou reserves d’esmena, una de les quals va ser aprovada per la majoria, per tal que el Govern estudiï les disparitats en els complements salarials dels cossos especials, amb l’objectiu d’evitar una diferència excessiva entre el que perceben els diferents cossos per tasques similars.

El nou text possibilita als funcionaris la prejubilació voluntària cinc anys abans de la jubilació obligatòria (60 anys), sempre que acreditin un mínim de 30 anys de servei actiu; precisa la jornada i horari laboral per establir que les jornades intensives han de coincidir amb el calendari escolar per conciliar la vida laboral i familiar; i actualitza les taules retributives dels treballadors públics, amb un augment lineal de tots els salaris d’un 3%. Així mateix, s’inclou el càlcul del complement d’antiguitat per triennis, fins que no s’hagi desenvolupat el reglament relatius als quinquennis, i es dota de més veu i vot als sindicats en el comitè tècnic d’organització i gestió.

Un altre canvi és la millora de la situació dels interins, ja que, segons la majoria, podran consolidar la plaça sempre que hagin ocupat un lloc interromput a l’administració durant cinc anys, i podran concórrer als processos de mobilitat interna. L’objectiu és que en un termini de vuit anys el percentatge d’eventuals no superi el 15% de la plantilla.
La ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, va afirmar que «apostem per l’estabilitat i les perspectives de futur amb un model de transformació, ja que ara no tenim un ciutadà passiu, sinó un que vol formar part de les decisions, i això canviarà la nostra cultura».

Des de l’oposició, el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, va ser molt crític amb la llei: «Anem enrere com els crancs, ja que el que havia de ser una reforma profunda, el que fa realment és tornar a la norma anterior». A més, «està lluny d’aconseguir el seu objectiu», perquè, de fet, «constatem que no hi ha un objectiu clar de quina administració volem», perquè els canvis «no han estat ni tan sols quantificats per saber si cal modificar el pressupost d’enguany».

Per part del PS va intervenir també Judith Salazar, que va constatar que no comparteixen el model i que tenen maneres diferents d’interpretar la funció pública, si bé és cert que «hi ha una voluntat de millora que el govern Martí no tenia, però no és suficient». Es va mostrar contrària a l’augment del 3% dels salaris per ser «un cafè per a tothom» i perquè eliminava la possibilitat d’incrementar més els més baixos.

Per últim, la diputada no adscrita, Carine Montaner va criticar que el text «presenta greuges comparatius», tot i que va reconèixer que «hi havia alguna millora», però que igualment caldrà que es facin modificacions en el futur.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT