PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Riva impulsa el reconeixement mutu de les titulacions en català

Visita les Balears per ampliar les enteses als diferents territoris

Per El Periòdic

Sílvia Riva i Miquel Company, ahir durant la reunió bilateral entre Andorra i les Illes Balears.
Sílvia Riva i Miquel Company, ahir durant la reunió bilateral entre Andorra i les Illes Balears. | GOVERN D’ANDORRA

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, es va reunir ahir a Mallorca amb el conseller del govern de les Illes Balears de Fons Europeus, Universitats i Cultura, Miquel Company, amb l’objectiu d’impulsar el reconeixement mutu de les titulacions en català entre els territoris del domini lingüístic. La trobada es va celebrar abans de la rebuda als estudiants del Centre Carlemany de la Llengua Catalana de Praga per les estades lingüístiques que fan a Alcúdia.

Durant la reunió, ambdós representants van abordar temàtiques compartides i comunes al tomb de la llengua i la cultura, amb la voluntat d’enfortir les relacions en aquests àmbits. Així, i de forma concreta, la ministra i el conseller van acordar treballar per avançar en el reconeixement dels diplomes oficials de la llengua catalana en ambdós territoris. La formalització permetria ampliar les enteses ja existents entre el Govern i, en aquest cas, Catalunya i València, i acréixer així el reconeixement mutu de les titulacions en català en tots els territoris de parla catalana.

La trobada també va permetre abordar i refermar el compromís dels dos governs per continuar donant impuls a la Fundació Ramon Llull, després que fa unes setmanes el patronat aprovés la creació d’un comitè executiu. Un instrument que permet prendre àgilment les decisions oportunes en cada moment i fer un seguiment del treball i les activitats que duu a terme la Fundació. Així, la ministra va presentar al conseller el nou projecte que està treballant la fundació de mans de la nova directora, Teresa Colom, amb la voluntat de sumar les aportacions de les Illes Balears. La iniciativa té per objectiu recollir el testimoni, a través d’un documental, de les dones que han dedicat part de les seves vides al camp de les labors (enteses com el treball de cosir, brodar o teixir), feina en la qual tradicionalment han coincidit en tots els territoris.

Finalment, i en matèria de patrimoni cultural, Riva i Company van tractar la possibilitat de compartir accions en relació amb els projectes de la tècnica de la pedra seca que ambdós territoris estan impulsant, sempre en coordinació amb els consells insulars, competents en temes de patrimoni.

16 anys d’immersió a Alcúdia

Després de la trobada amb el conseller, la ministra va assistir a la rebuda als estudiants del Centre Carlemany de la Llengua Catalana de Praga, que han fet estades lingüístiques a Alcúdia. La col·laboració entre el centre i l’Ajuntament d’Alcúdia, i gràcies al finançament de l’àrea de Política Lingüística del govern de les Illes Balears, ha permès que durant 16 anys diferents estudiants que han assistit al Centre Carlemany de Praga hagin pogut desenvolupar estades lingüístiques a la ciutat mallorquina d’Alcúdia.

«Projectes internacionals de foment de la nostra llengua que permeten establir lligams amb altres institucions de l’àmbit catalanoparlant, projectes en què la finalitat fonamental de l’estada és la immersió de l’estudiant en un ambient lingüístic i cultural catalanoparlant, a una escala local, en el qual se senti acollit de manera càlida i familiar, i en el qual apreciï el valor afegit que suposa conèixer la nostra llengua», va ressaltar la ministra durant el seu discurs, que també va destacar que fa poques setmanes es van poder celebrar els 30 anys de funcionament del Centre Carlemany a Praga.

Per la seva banda, el conseller va afirmar que «amb iniciatives com aquesta aprofundim en el coneixement de la llengua catalana dels estudiants a l’estranger que, després, tenen l’oportunitat de practicar la llengua en un àmbit local i diari».

PUBLICITAT
PUBLICITAT