PUBLICITAT

L'augment de la taxa del tabac entrarà en vigor el 31 de maig

  • No s'ha acceptat l'esmena de Coalició Reformista que pretenia que l'augment impositiu fos més reduït
07022011_finances
Els consellers de la Comissió Legislativa de Finances, aquesta tarda.. Foto: TONY LARA
La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost reunida aquest dilluns ha enllestit l'informe de la ponència del projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum. Durant el treball en comissió, s'han aprovat les esmenes d'Andorra pel Canvi, per tal de fixar la data d'entrada en vigor el 31 de maig per no perjudicar els colliters, corregir una contradicció que hagués deixat sense efecte l'augment, i per suavitzar l'exposició de motius evitant parlar de "tràfics il·lícits". D'altra banda, no s'ha acceptat l'esmena de Coalició Reformista que pretenia que l'augment impositiu fos més reduït.

La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost ha enllestit el projecte de llei sobre les taxes del tabac, per la qual cosa, per terminis, el text es podria votar dimecres o dijous de la setmana vinent, si la Comissió Permanent habilita el dia, en la que podria ser la darrera sessió de Consell General de la legislatura.

Els tres grups han aprovat les esmenes d'Andorra pel Canvi sobre l'entrada en vigor, l'exposició de motius i la contradicció si es derogava la modificació de la Llei d'impostos especials del 2008. Tres punts que Coalició Reformista també demanava en les seves esmenes, que finalment han retirat per donar suport a les d'ApC.

El punt més conflictiu ha estat l'esmena de CR destinada a fer que l'augment de les taxes fos més reduït. En aquest sentit, volien que l'increment del preu del paquet del tabac ros fos de 0,15 en lloc de 0,29 euros, i que el tabac esporgat costés 37,88 euros el quilo enfront els 45,5 que finalment han quedat fixats. Aquesta esmena no s'ha aprovat ja que ni el PS ni ApC hi ha donat suport.

El conseller socialdemòcrata Jordi Font, i alhora president de la comissió, ha indicat que no s'ha acceptat rebaixar l'augment perquè el que cal és apujar el tabac al mateix nivell que ho ha fet el país veí, mantenint al mateix temps els diferencials. A més, ha assegurat que no perjudicaran els colliters perquè per evitar-ho ja s'ha acceptat ajornar l'entrada en vigor fins el 31 de maig.

De la seva banda, el president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha assegurat que el treball de la comissió ha estat cordial i professional, i que acceptant aquestes esmenes s'han pogut solucionar "els problemes que tenia la pagesia amb aquest projecte de llei, quedant d'aquesta manera tot endreçat". En canvi, el conseller reformista Amandeu Rossell ha lamentat que ApC hagi donat suport al PS a l'hora de rebutjar l'esmena que modificava a la baixa els augments.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT