PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Servei Meteorològic manté l’avís taronja, però va contemplar canviar al vermell

Protecció Civil ratifica la prealerta per altes temperatures en el 8è dia d’onada de calor al sud del país

Per El Periòdic, Albert Belis

Els termòmetres s’han enfilat aquests darrers dies.
Els termòmetres s’han enfilat aquests darrers dies. | EL PERIÒDIC

El Departament de Protecció Civil va decidir ahir mantenir la prealerta per altes temperatures després que el Servei Meteorològic Nacional (SMN) mantingués l’avís taronja per l’actual episodi d’onada de calor, el qual implica l’assoliment de temperatures extremes, tot i que es van plantejar la possibilitat de canviar a avís vermell. «Hi va haver dubtes, però al final vam decidir que no, perquè vam pensar que, amb les dades al davant, ja havíem passat el màxim de l’onada de calor i vist que les afectacions a la població han estat importants, però no han impedit que es desenvolupessin activitats programades», va detallar el meteoròleg del Servei Meteorològic, Guillem Martín. De fet, l’avís vermell no s’ha activitat mai a Andorra, però «és cert que ens ho vam plantejar», va afegir, tot i que va aclarir que el taronja «ja implica un perill molt rellevant».

Les altes temperatures que s’estan registrant al Principat estan afectant amb més intensitat el sud i les cotes més baixes del país. Així, ahir dilluns va ser el 8è dia de l’onada de calor a la central hidroelèctrica de FEDA, on hi ha una de les tres estacions meteorològiques de referència climàtica. Tenint en compte els registres des de l’any 1934, mai s’havia registrat una onada tan continuada en el temps. La durada màxima registrada havia estat de quatre dies. Els antecedents més destacables d’onades de calor els trobem els estius del 2021, 2020, 2019, 2015, 2012, 2003, 1994 o 1982, però mai havia estat tan persistent.

Quant a la temperatura, aquest cap de setmana s’han registrat valors màxims per a un mes de juliol en diverses estacions. Es destaquen els 38,7°C de la Borda Vidal (873 metres) com a valor més alt registrat en un mes de juliol i com a segon valor més alt de la sèrie, que va començar el 2008, per darrere del juny del 2019, quan es van registrar 39,4°C.

La previsió és que avui sigui el darrer dia que es registrin valors d’onada de calor. A partir de dimecres les temperatures baixaran entre 2 i 3°C, però es continuaran mantenint amb valors alts. A hores d’ara els models meteorològics tenen força dispersió a mitjà termini, però l’escenari més probable és que els valors de temperatures màximes iguals o superiors a 30°C es continuïn registrant almenys durant 10 dies més. «Portem tres mesos amb rècords de temperatura càlida, i les previsions indiquen que l’estiu continuarà sent càlid i sec fins a finals de setembre, tot i que les onades de calor no es poden preveure», va afirmar Martín.

Pel que fa a la qualitat de l’aire, ahir va empitjorar a conseqüència de dos factors: l’arribada d’una massa de pols en suspensió i el fum de l’incendi del Bages.

Per un altre costat, els Bombers mantenen activat el nivell 2 per perill d’incendis forestals molt alt a tota la zona sud, fins als 2.000 metres. A fons de vall d’Encamp, la Massana i Ordino també està activat el nivell 2 fins als 1.500 metres. La resta del territori es continua a nivell 1. En les zones a nivell 2 queden suspeses les enceses de foc, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics. Tot i això, i amb la voluntat de prevenir possibles riscos, la resta de comuns també han procedit a tancar totes les zones de barbacoa.

El gel s’esgota

D’altra banda, les elevades temperatures han fet que la població s’aprovisioni de bosses de glaçons per sobre del que és habitual. Fonts consultades per l’ANA asseguren que aquest cap de setmana s’han batut tots els rècords i s’ha venut més gel que mai. Supermercats i petites botigues de benzineres, entre altres, han esgotat els estocs dels congeladors. Tot i això, ahir ja es va recuperar la normalitat i les empreses de distribució tornaven a aprovisionar de gel els establiments, on també s’ha registrat un increment destacat en les vendes de gelats i begudes fredes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT