Una copa de rècord

Anne Tersptra i Luca Braidot són els protagonistes de la jornada, que ha superat els 50.000 espectadors

Un instant de la competició en la categoria femenina.
Un instant de la competició en la categoria femenina. | Vallnord-Pal Arinsal

Clou la vuitena edició de la Copa del Món de BTT, que ha permès a Andorra i a la Massana convertir-se en l’epicentre de l’espectacle mundial del ciclisme de muntanya. En aquest sentit, l’estació Vallnord-Pal Arinsal ha acollit més de 50.000 espectadors durant tota la setmana de l’esdeveniment, superant les expectatives previstes, i ha acollit un total de 48.000 persones durant la Copa del Món UCI de BTT. De moment, és la primera estimació que fa l’organització a l’espera de completar les dades d’afluència que està recollint i analitzant Andorra Recerca i Innovació (ARI) a partir d’una anàlisi de les telecomunicacions dels usuaris assistents a les curses.

La prova de Cross Country en categoria masculina va estar renyida entre cinc participants principalment. Quan semblava que Vlad Dascalu ja tenia la victòria, un problema mecànic a la seva bici el va obligar a perdre posicions i Luca Braidot va aprofitar per recuperar la seva posició i mantenir-la fins al final (també va ser el guanyador la setmana passada a Lenzerheide). L’italià va aconseguir un temps d’1:15.31 i una diferència de tan sols 10 segons de l’espanyol David Valero (guanyador dels passats jocs olímpics) que va obtenir un temps final de 1:15.41. Finalment, va tancar el podi el suís Nino Schurter (guanyador de XCO l’any 2019 a Vallnord-Pal Arinsal) que va aprofitar les últimes voltes per millorar el seu ritme i avançar posicions. Aquest va realitzar una gran cursa, ja que sortia en 15a posició i a partir de la quarta volta, va poder col·locar-se entre els 5 primers corredors.

En la categoria femenina, la gran vencedora de la jornada va ser la neerlandesa Anne Terpstra, que des del principi, va liderar la cursa amb quasi un minut de diferència (1:15.21). Terpstra sortia en segona posició i la seguia la líder de la classificació general, Rebecca McConnell, però a causa d’una punxada en la segona volta, l’australiana es va classificar finalment en 21a posició, i malgrat aquest resultat, manté el lideratge en els individual standings. La segona classificada va ser l’austríaca Mona Mitterwallner, que va aconseguir un temps final de 1:16.18, sortint des de la 13a posició. Finalment, el podi va estar completat per Ramona Forchini, que va realitzar una gran cursa i un temps final de 1:16.55.

Pel que fa a les novetats del circuit de Cross Country d’aquesta edició han estat la incorporació del pump track i els dos ponts que suposen un 25% del traçat, un recorregut que ha comptat aquest any amb una longitud d’un total de 3,8 km.

Resultats ‘Short Track’ i descens

El format de cursa Short-Track celebrada el divendres, va iniciar el calendari de la Copa del Món de BTT a Vallnord-Pal Arinsal. Els suïssos Mathias Flückiger i Alessandra Keller van ser els vencedors de la prova, que per segon cop es disputava dins del context de la Copa del Món al Bike Park massanenc. Valentina Höll (AUT) i Loris Vergier (FR) es van alçar amb la victòria a la prova de descens (DHI). Aquesta modalitat estrenava un nou traçat dissenyat especialment per a l’ocasió, amb sortida a Cubil i arribada a Fontanals. Les bones sensacions i l’altíssim ritme competitiu ofert pels riders en les sessions d’entrenament i les rondes classificatòries de divendres deixaven intuir el que es va acabar confirmant dissabte. Vallnord-Pal Arinsal s’ha convertit en l’epicentre de l’espectacle mundial del ciclisme de muntanya en la prova de descens davant de desenes de milers de seguidors.

Una copa que supera previsions

Una edició més, la celebració de l’esdeveniment a Vallnord-Pal Arinsal ha resultat ser tot un èxit superant les previsions. Aquest any, més de 800 riders procedents de 41 nacionalitats s’han trobat a Vallnord-Pal Arinsal per una nova cita dins del calendari de la Copa del Món de BTT. Amb tota la informació inicial que disposa l’estació, del 12 al 17 de juliol, més de 50.000 persones han visitat l’esdeveniment. El director de cursa de la Copa del Món de BTT, Albert Balcells, va destacar que «ha estat una de les més emocionants i una de les més intenses de la temporada».