PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Noves accions per difondre el patrimoni de la vall del Madriu

S’estrena un podcast amb vuit episodis sobre la naturalesa i la història de la zona

Per El Periòdic

La caràtula de les històries sobre la vall del Madriu-Perafita-Claror.
La caràtula de les històries sobre la vall del Madriu-Perafita-Claror. | VMPC

Els dos primers episodis d’Històries de la vall, el podcast de la vall del Madriu-Perafita-Claror, que s’ha creat amb la voluntat de donar a conèixer el ric patrimoni natural i cultural de la vall, ja es poden descarregar de manera gratuïta a les principals plataformes de podcasting (Spotify, iTunes, Amazon Music, iVoox i Google Podcasting, entre altres, a més a més de YouTube). La locució comptarà amb un total de vuit episodis que s’aniran penjant durant l’estiu i que tractaran diferents temàtiques com la del patrimoni relacionat amb els accidents geogràfics del territori i els vestigis de l’activitat humana a la zona, el senderisme o l’acció de dormir en un refugi d’alta muntanya. En un primer temps, els capitols estaran disponibles únicament en català, però en funció de l’èxit que s’obtingui, és possible que es gravin altres episodis en diferents idiomes.

Amb el mateix objectiu de difusió del patrimoni, també s’ha inaugurat un nou itinerari interpretatiu: les cabanes de la vall del Madriu-Perafita-Claror. Aquesta ruta se suma a l’itinerari de la siderúrgia i al de la biodiversitat, que junt amb el tram de la Coronallacs que passa per la vall i els itineraris didàctics pels infants, es poden descarregar de manera gratuïta des de la pàgina web de la vall: https://www.madriu-perafita-claror.ad/rutes-tematiques.

L’itinerari de les cabanes, que ha estat realitzat per l’historiador David Mas, proposa una excursió de sis hores i mitja de durada i de dificultat mitjana, que s’inicia des del camí dels Matxos fins al pla de l’Ingla passant per algunes de les cabanes que en els darrers segles van ser utilitzades pels pastors que portaven els ramats a la vall. L’excursió també dona a conèixer les altres activitats humanes que han modelat el paisatge de la vall, com l’explotació forestal, la siderúrgia del ferro, l’agricultura i l’obtenció d’energia hidroelèctrica mitjançant l’acció dels molins.

Aquestes propostes se sumen a la tercera edició del concurs de fotografia Descobreix la Vall del Madriu-Perafita-Claror, el qual està obert a tota persona major de 18 anys. Enguany, la temàtica és lliure, i comporta uns guardons de 300 euros (primer premi), 200 euros (segon premi) i 100 euros (tercer premi) amb l’esponsorització de Carrefour-Andorra 2000. El termini per presentar les fotografies és el 2 d’octubre del 2022.

Activitats d’estiu

D’altra banda, com cada any, la vall del Madriu-Perafita-Claror ha preparat un programa d’activitats per a tots els públics i per a tots els gustos, per permetre a tothom de conèixer i gaudir del paisatge i el patrimoni cultural de la vall. De fet, el programa sencer es pot consultar a la pàgina web de la vall: https://www.madriu-perafita-claror.ad/activitats-destiu.

La propera activitat s’ha organitzat juntament amb Naturland. Es tracta de l’espectacle de dansa Dels gestos perduts, dels sons oblidats el proper dissabte a les 19.00 hores, a la cota 2000 de Naturland. L’espectacle, que anirà a càrrec de la companyia l’ERA Arts Escèniques, es realitzarà al bell mig de la muntanya i escenifica el procés de sega del blat i la bellesa del saber fer i de les tècniques d’agricultura antigues. Després de l’espectacle, qui ho desitgi podrà assaborir un sopar de muntanya al restaurant La Borda de Conangle. Finalment, les reserves i pagaments de l’activitat es faran a través de la pàgina web de Naturland, segons va informar el Comú de Sant Julià de Lòria en un comunicat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT