PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra pateix la tercera onada de calor en menys de dos mesos

El mercuri se situa a prop dels 40 graus a la zona sud al llarg de tres dies consecutius

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu de la llum del sol al berenador de la Comella.
Imatge d’arxiu de la llum del sol al berenador de la Comella. | Tony Lara

Al llarg dels darrers mesos primaverals i, en especial, durant els períodes previs a l’estiu meteorològic (maig i juny), el Principat ha experimentat dues onades de calor amb l’afegit d’arribar a temperatures rècord durant el mes passat. En sintonia amb aquests precedents, Andorra s’enfronta al tercer episodi de calor des que les autoritats i els científics van anunciar fa tres dies la consecució d’altes temperatures persistents. En aquest sentit, el mercuri s’ha situat al voltant dels 40 graus en la meitat sud del país, concretament, a l’estació de Borda Vidal, situada a la parròquia de Sant Julià de Lòria, on ahir es van registrar valors que van oscil·lar entre els 38 i els 39 graus. «A les altituds de 1.000 metres és relativament normal arribar a aquestes xifres, però posem especial atenció a les valls centrals i, sobretot, a la central de FEDA, en què estem registrant unes mitjanes de 34 graus durant la darrera setmana», segons va assenyalar la investigadora de l’eix muntanya d’Andorra Recerca + Innovació (ARI) Anna Albalat.

Seguint la mateixa direcció, va indicar que, malgrat les temperatures elevades, el rècord durant els primers dies de juliol es van registrar el 1935, «el primer any en què els meteoròlegs van començar a registrar valors de temperatura i van experimentar 36 graus durant diversos dies del mes». Va puntualitzar, però, que la tecnologia de fa 90 anys «no era la mateixa» i va afegir que en aquella època no es reflectien els valors decimals.

Per tal d’aclarir els conceptes, Albalat va emfasitzar que allò que indica que ens trobem en un episodi d’onada de calor és la persistència de temperatures elevades durant tres dies o més. Tot i això, a partir de dimarts podria canviar l’escenari amb una entrada de massa d’aire fred que calmaria l’ambient, però «no s’auguren gaires precipitacions perquè els núvols convectius que es creen per les altes temperatures necessiten refredar-se per originar les pluges». A banda, també va manifestar que quan aquests fenòmens es produeixen, cada cop més extrems, constitueixen un perill per a la salut pública relacionat amb la «manca de dispersió atmosfèrica dels elements contaminants a les zones urbanes», sobretot, si es repeteixen episodis com el de la intrusió d’aire africà amb partícules en suspensió.

Fent referència al perill d’incendis, el bomber responsable de la secció forestal, Pere Pons, va afirmar que «s’estan ajuntant tots els ingredients perquè sigui fàcil una ignició». De la mateixa manera que als investigadors, el Cos de Bombers se sorprèn pel fet d’haver-se originat tres avisos per altes temperatures en un període curt de temps. Al seu torn, Pons va destacar «l’estrès de la vegetació per diverses jornades seguides a més de 30 graus es converteix en el combustible idoni per a les flames».

Finalment, els Bombers van destacar que en cas que s’originés un incendi a les valls centrals, el cos està «preparat per intervenir, si cal». Tot i les dificultats que presenta l’orografia, els cossos especials disposen de tres mitjans aeris per pal·liar els incendis i «per raons físiques, les flames són més perilloses en sentit ascendent i els costaria baixar la vall», va assenyalar Pons. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT