PUBLICITAT

Setmana decisiva per als pactes de l'Alternativa

  • Segle 21, Renovació Democràtica i els Verds ultimen els seus eixos programàtics per tractar que aquests tinguin convergència amb els del PS
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El comitè directiu del PS del passat 25 de gener, celebrat a la seu del partit, a les Galeries Plaza. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Durant els últims dies s'ha parlat molt dels moviments pactistes en l'espectre de centredreta del Principat, uns alineaments que tenen com a principal motiu, tal i com han reconegut tots els participants, fer sortir Jaume Bartumeu del càrrec de cap de Govern. Precisament, el líder socialdemòcrata va presentar divendres la seva candidatura a les primàries, amb 132 signatures al darrere, entre aquestes algunes d'especial rellevància, com la de la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, o la del síndic general, Josep Dallerès. Així, els socialdemòcrates tenen recorregut un terreny que a l'altre front encara està per determinar: el lideratge. Ara bé, pel que fa als integrants que seran companys de files a l'Alternativa, sí que hi ha encara moltes incògnites.

Aquesta setmana, de fet, serà decisiva per tal que les converses amb diferents formacions donin com a resultat un pacte per anar junts a les anticipades. Mentre que en el cas del Gupi, si no hi ha cap novetat tot apunta a què seran de nou uns socis de l'Alternativa, les incògnites hores d'ara es mouen especialment amb la formació escaldenca de Renovació Democràtica (RD), doncs es tracta del partit amb el qual encara no hi ha hagut cap trobada a nivell formal. Des d'aquesta formació, de fet, es va assenyalar que el marge per a assolir o no un pacte és de dues setmanes, però fins a la data, l'únic contacte entre Bartumeu i el líder d'RD, Ricard de Haro, ha estat una conversa informal el passat mes de desembre.

Mentrestant, amb els lauredians de Segle 21 (S21), sí que s'ha produït aquest primer contacte formal, una reunió que va tenir lloc dijous passat i en la qual es va avançar fins i tot en eixos programàtics comuns, en aquest cas convergents en la crítica a la gestió actual de Narturlàndia i en la consciència que caldrà trobar una solució per no deixar aturat el vial de Sant Julià. Si bé S21 i els socialdemòcrates lauredians havien començat les converses mesos enrere amb vistes a les parroquials de finals d'any, les anticipades han obligat a modificar l'ordre.

Mentrestant, els Verds, que fa poques setmanes ja van anunciar públicament que, amb l'actual llei electoral, només era possible per a ells entrar al Consell General si era de la mà dels socialdemòcrates, continuen en la fase d'interiorització d'aquest imminent pacte. No ha estat fàcil per a la formació assumir que hauran de pactar amb un PS amb el qual s'han mostrat molt crítics en algunes ocasions, però les circumstàncies, i especialment el bloqueig parlamentari al qual va fer referència la presidenta dels Verds, Antònia Escoda, abonen un camp de cultiu en què el progrés futur d'Andorra i la sortida d'esquerres als problemes originats per la crisi passa específicament per un pacte. Si tot avança al ritme previst, els Verds sotmetran a l'aprovació d'un congrés que s'haurà de celebrar durant les pròximes setmanes aquest important camí que, això sí, haurà de venir acompanyat d'una representació que permeti entrar a la cambra parlamentària a la formació ecosocialista del Principat.

Aquesta setmana hi haurà reunions del PS amb els Verds –demà– i amb S21 –dijous–, mentre que des d'RD, els de De Haro encara estan ultimant els eixos programàtics interns i esperant la trucada de la seu socialdemòcrata en cas que aquests vulguin avançar en les negociacions. Tot mentre RD i S21 volen anar de la mà, fins el punt que celebren les executives conjuntament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT