PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Stop Violències demana que no es vulnerin els drets de les dones

El grup reclama que es legalitzi l’avortament i que es deixi de perseguir a les veus crítiques

Per Lídia López

Un instant de la intervenció de Vanessa M. Cortés, ahir a Nova York.
Un instant de la intervenció de Vanessa M. Cortés, ahir a Nova York. | UN web tv

Stop Violències demana, una vegada més, que Andorra progressi en matèria dels drets de les dones. A través d’un informe paral·lel al del Govern, exposat ahir en el Fòrum d’Alt Nivell del Consell Econòmic i Social (Ecosoc) de les Nacions Unides celebrat a Nova York, el grup fa balanç sobre el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 4, 5 i 17 per part del Principat. Es tracta d’un document que va ser publicat dies enrere a la pàgina web del grup feminista internacional Women’s Major Group. Així, la seva presidenta, Vanessa M. Cortés, va participar al debat i va preguntar a la ministra Maria Ubach per la seva causa judicial. 

En aquest informe, Stop Violències argumenta en relació amb l’ODS 5, per la Igualtat de gènere i empoderament de la dona, que a Andorra no es comptabilitzen els feminicidis. En aquest sentit, consideren que és «inversemblant que, tot i existir un alt grau de violència masclista, no hi hagi feminicidis», a la vegada que critiquen la manca de transparència respecte de les defuncions per causes com malalties mentals, enverinaments i lesions, o directament desconeguts. Paral·lelament, remarquen que el delicte de violència de gènere no està tipificat al Codi Penal i que hi ha una manca flagrant pel que fa a la disposició de departaments d’igualtat en els diferents estaments, fet que contribueix a una atenció sense perspectiva de gènere i mètodes «poc moderns». 

Al voltant d’aquest punt, el grup també fa referència al dret de l’avortament, el qual exigeixen que sigui legalitzat per tal que es respectin «els drets sexuals i reproductius de les dones». Així, posen en relleu la tasca duta a terme per la Xarxa la Meri i van dubtar de l’efectivitat del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), destacant que «no sabem res d’aquest servei: els protocols d’actuació no són públics i les dades que es donen són generals i poc específiques».

Pel que fa a l’ODS 17, d’Aliança pels objectius, Stop Violències lamenta que «el Govern d’Andorra no dubta en exercir violència d’estat davant la població civil que s’atreveix a exercir la llibertat d’expressió», citant el cas de la mateixa Cortés així com el de la presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Elisa Muxella. En definitiva, remarquen que «no hi ha cap mecanisme efectiu que vetlli pels drets de la ciutadania i que sigui independent».

Finalment, en relació amb l’ODS 4, per l’Educació de qualitat, l’organització incideix que la campanya contra el bullying de les escoles té «carències evidents i està plagada d’estereotips», a la vegada que critiquen que l’Estat no garanteix una educació basada en la cultura de la pau, pel fet que Andorra viu una «situació excepcional de govern», ja que «la doctrina de l’Església Catòlica està present a totes les qüestions d’Estat i impossibilita la majoria dels avenços socials».

En darrera instància, asseguren que no hi ha un bon sistema de protecció de famílies monomarentals, donat que les ajudes que se solen oferir «estan basades en la beneficència i fan sentir al ciutadà que se’ls està fent un favor», i s’indueix a circumstàncies on algunes dones han de passar per «programes d’intervenció basats en l’infantilisme i el paternalisme» per tal de recuperar la custòdia d’uns fills retirada per motivacions que l’entitat posa en dubte. En definitiva, Stop Violències assegura que «el Principat és a Europa, però està molt lluny de garantir els drets humans imperants al continent».

Ubach referma el compromís del país envers l’Agenda 2030

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va presentar ahir a Nova York els resultats de l’Informe Nacional Voluntari (INV) d’Andorra davant el Fòrum Polític d’Alt Nivell del Consell Econòmic i Social (Ecosoc) de les Nacions Unides. «El Principat ha avançat en matèria mediambiental, de lluita contra el canvi climàtic i en la igualtat de gènere, així com per assegurar la diversificació de la seva economia», va afirmar Ubach. Així mateix, la ministra va refermar la voluntat d’Andorra i del Govern de fer realitat el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.

PUBLICITAT
PUBLICITAT