PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Consell General aprova la Llei de protecció civil amb l’abstenció del PS

Entre altres mesures, adapta el sometent com un cos de voluntaris

Per El Periòdic

Un instant de la sessió de Consell General celebrada ahir.
Un instant de la sessió de Consell General celebrada ahir. | Consell General

El Consell General va aprovar ahir per majoria absoluta la Llei qualificada de protecció civil, amb el vot a favor de la majoria i Terceravia + Unió Laurediana + Independents, i amb l’abstenció del Grup Parlamentari Socialdemòcrata per la figura del sometent. L’objectiu de la llei és regular la protecció pública, així com els drets i deures dels ciutadans en situacions d’emergència no ordinària. Els principals aspectes que estableix és la centralització del servei d’emergències sota el número 112, la creació d’un centre nacional d’emergències i l’adaptació de la figura del sometent com un cos de voluntaris. El Govern disposa de tres anys per realitzar els canvis. Per aquest darrer punt, la proposició de llei va haver de ser votada per parts a demanda del PS, per poder votar en contra «de la reconducció de la figura del sometent», tal com va manifestar el conseller general socialdemòcrata Jordi Font. En el seu parer, aquesta figura tradicional no s’hauria d’haver reconduït, ja que «sempre ha estat una figura paramilitar», la qual va romandre al Principat per «romanticisme». En aquest sentit, va reconèixer que en la seva època, quan els comuns gairebé no tenien ni treballadors ni agents de circulació i hi havia una policia i un Cos de Bombers escàs, era necessari i important, però «ara ja no». 

En resposta, Rossell va voler aclarir que la figura del sometent té molts canvis i seran les ordenacions comunals les quals nomeran aquesta figura de forma voluntària. A més, deixarà de ser un cos armat i esdevindrà un cos de voluntaris. En aquest punt, el ministre va exposar que ell mateix va ser sometent i que en cap cas va tenir la sensació que fos un grup paramilitar, remarcant que anava desarmat. «El sometent sempre ha estat una figura històrica, i amb la llei el modernitzem i li donem les funcions que mereixen», va apuntar, qüestionant-se per què al Grup Parlamentari Socialdemòcrata li fa nosa «les coses tradicionals».  

D’altra banda, el Projecte de llei de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència va comptar amb el suport unànime de la cambra, ja que tant la majoria com l’oposició van coincidir en la necessitat que les persones que compten amb una experiència professional la puguin acreditar i això els permeti dur a terme estudis superiors si la seva voluntat és continuar formant-se. També va haver-hi el suport de tots els consellers en la votació de la modificació de la Llei sobre la introducció de l’euro en el marc de l’acord monetari signat entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea que incorpora, entre d’altres, els canvis duts a terme pel Banc Central Europeu que exclou els bitllets de la denominació de 500 euros. Per acabar, en la sessió de Consell General es va aprovar per assentiment l’única candidatura de magistrat per al Tribunal Constitucional, de Joan Manel Abril, informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT