PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cultura signa un acord amb l’IEC per reforçar els llaços lingüístics

Un dels projectes conjunts és crear un nou diccionari normatiu en català que sigui més inclusiu

Per Anna Casanova

Sílvia Riba i Teresa Cabré a la signatura de l’acord marc.
Sílvia Riba i Teresa Cabré a la signatura de l’acord marc. | SFGA/CEsteve

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va signar ahir un acord marc de col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per potenciar i reforçar les sinergies actuals en matèria de política lingüística i patrimoni cultural. Enguany està previst que es signin els dos primers convenis entre les dues entitats. D’una banda, Andorra participarà a la digitalització de l’Onomasticon Cataloniae, una obra de Joan Coromines que recull l’origen dels noms de persona i els topònims. El segon projecte del qual formarà part és l’edició del novè album del Petit atles lingüístic del domini català, el qual clourà la sèrie editada per l’entitat. A més, i exclusivament per a la financiació d’aquestes dues propostes, el Govern destinarà 10.000 euros. 

D’altra banda, aquesta sinergia ha instat al Principat a participar en una de les iniciatives que s’està engegant actualment, que és la creació d’un diccionari normatiu, on s’inclouran totes les variacions dialectals del català. En aquest sentit, la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va apuntar que «d’aquesta manera es dona una dimensió més gran al que és l’estàndard català, i representa la variació lingüística dins de la unitat de la llengua». Per la seva banda, la ministra de Cultura va destacar que «ambdós compartim la voluntat de protegir i fomentar el patrimoni lingüístic i cultural comú, per això la col·laboració es remunta a anys enrere». 

Per acabar, el Govern ha iniciat un projecte vinculat al coneixement i la difusió de l’etnobotànica, que és possible, en part, gràcies a una col·laboració amb l’Institut, el qual encara no s’ha formalitzat. Així doncs, Cabré va posar en relleu que «des de l’IEC podem aportar una perspectiva polièdrica». Addicionalment, i amb l’objectiu de fer un seguiment de l’acord marc signat, les parts crearan una comissió de seguiment paritària dels projectes d’interès conjunt. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT