Andorra la Vella
Suñé desitja augmentar la participació ciutadana
La síndica troba una «bona iniciativa» celebrar actes al Consell General que permetin apropar-hi els habitants
La síndica general, Roser Suñé, voldria establir les estructures que «permetin augmentar la participació ciutadana». És a dir, trobar la fórmula que afavoreixi que el Consell General sigui «una casa on els ciutadans també articulessin». Així es va expressar en declaracions a EL PERIÒDIC, on va reconèixer que aquesta idea «és un desig que espero que sigui complert en un futur», tot i matisar que «no sé com s’hauria d’articular; és quelcom que caldria avaluar, treballar i programar». Sigui com sigui, la síndica general va refermar que «m’agradaria que hi hagués la possibilitat que, en certs moments, la veu dels ciutadans pogués ser escoltada i treballada en seu parlamentària».
A Andorra, com a molts d’altres indrets dels països veïns, la via que més s’ha utilitzat per tal d’implementar la participació ciutadana han estat els pressupostos participatius. Aquesta acció és empresa per part de diverses corporacions, fent realitat projectes com la màquina de reciclatge invers instal·lada a Ordino o les pistes de bàsquet ubicades a Santa Coloma. En algunes poblacions de l’estranger, a més, també s’han arribat a celebrar consultes vinculants respecte de decisions concretes i per tal d’aplicar el criteri dels veïns. No obstant això, encara hi ha molt camí per recórrer en la matèria de la participació ciutadana, i la possibilitat de traslladar la iniciativa popular al Consell General seria una de les opcions més úniques i pioneres arreu del món.
En qualsevol cas, mentre això no sigui possible, des de la institució es mira de facilitar un apropament dels habitants al Consell General a través de la celebració d’actes. «Aquesta iniciativa comença quan el Consell es trasllada, l’any 2011, a aquesta casa. En aquell moment hi ha una voluntat de l’equip de sindicatura per utilitzar i apropar els espais a la ciutadania», va exposar Suñé, que va assenyalar que «es facilita l’espai del vestíbul per organitzar un seguit d’actes». En qualsevol cas, la síndica general va deixar clar que «el vestíbul no deixa de ser el que és, i per tant, hi ha actes com la presentació d’un llibre o aquells que acaben en el mateix dia que sí que tenen cabuda aquí», però lamentant que «aquells esdeveniments que impliquen preparacions prèvies, com per exemple un concert, que requeriria un assaig, és impossible acollir-lo aquí perquè estem treballant durant el dia», així com tampoc seria viable albergar exposicions perquè l’horari d’obertura seria el coincident amb el laboral de gran part dels ciutadans.
No obstant això, Suñé va valorar que «crec que està bé que el Consell, triant aquells actes que tinguin més relació amb el que és la seva dinàmica, els pugui fer», afegint que «per mi és una bona iniciativa, perquè d’alguna manera, facilita l’accés a la casa», i remarcant al voltant d’aquesta oportunitat que «sinó, la gent només s’apropa a la institució en les jornades de portes obertes que fem el dia 14 de març».