PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ensenyament superior francès es promocionarà al país en un saló

Tres estudiants gals faran estades per potenciar la llengua

Per El Periòdic

L’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, en la roda de premsa de balanç de l’any.
L’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, en la roda de premsa de balanç de l’any. | ANA / M.F.

França té la intenció de rellançar i potenciar la formació professional i els estudis superiors que els andorrans puguin fer al país veí del nord. Per aquest motiu, hi ha previst que al mes de novembre es pugui fer un saló dels estudis superiors perquè es pugui donar a conèixer l’oferta formativa del país gal. Així ho va posar en relleu l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, que va manifestar les bones relacions que hi ha entre els dos Estats com demostra també el «bon esperit de cooperació» en matèria educativa i que s’ha plasmat, entre altres, en l’ampliació del Lycée Comte de Foix cap a Ciutat de Valls. Aquesta acció suposarà que ja al pròxim mes de setembre, els alumnes del Lycée dels cursos de première, seconde i terminale ocupin aquestes instal·lacions de l’antiga escola espanyola.

En concret, s’ha previst que el 29 de novembre es faci un saló educatiu en què puguin prendre part les principals universitats i centres educatius de les regions més properes a Andorra per tal que els estudiants i les famílies puguin conèixer tota l’oferta que tenen al seu abast. De fet, Tribolet va fer molta incidència en la cooperació en matèria educativa, i va evocar la reunió mantinguda per la comissió mixta a París el dimarts passat.

Així mateix, en el marc de potenciar la llengua i la cultura francesa, va destacar que tres estudiants francesos faran estades a les escoles del país per «reforçar la presència» del francès, segons un acord signat per portar al país programa d’assistents de llengua francesa. En aquest sentit, l’ambaixador també es va referir a la Saison culturelle en la qual s’han fet «esforços» per oferir diferents propostes i fer-les arribar a les set parròquies. També va manifestar que es tornarà a dur a terme aquesta proposta.

Tribolet va fer aquestes manifestacions en la data prèvia de la festa nacional francesa, en una roda de premsa en què va fer balanç de l’any i va fixar els objectius per al vinent. D’aquesta manera, va destacar que la pandèmia i la invasió de Rússia a Ucraïna han marcat aquest període, i que precisament aquests dos aspectes són els que marquen la celebració d’aquest any, que encara es durà a terme a l’ambaixada amb «prudència» i amb un nombre de convidats reduït.

L’ambaixador francès va evocar les bones relacions bilaterals que s’han concretat, per exemple, en matèria de mobilitat amb l’acord signat per millorar la connexió entre els dos estats en la trobada entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el llavors primer ministre Jean Castex. Finalment, quant a una possible visita del copríncep francès a Andorra, Tribolet va declarar que és habitual que en un segon mandat hi hagi aquest desplaçament. Tot i això, l’ambaixador va precisar que, de moment, no hi ha cap data concreta, segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT