PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les obres a Prat de la Creu suposaran un «canvi espectacular» del carrer

L’embelliment coincideix amb els treballs de la xarxa de cogeneració de FEDA

Per El Periòdic

Els responsables de FEDA i Marsol, ahir al carrer Prat de la Creu.
Els responsables de FEDA i Marsol, ahir al carrer Prat de la Creu. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Les obres d’embelliment i de construcció de la xarxa de calor del tram de Prat de la Creu situat entre el nou carrer del Consell General i el de la Roda van donar ahir el tret de sortida. Els treballs s’allargaran durant set mesos i serviran, no només per fer arribar la cogeneració a més edificis, sinó també per embellir la part exterior de la via. De fet, tal com va posar en relleu la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, aquest carrer experimentarà un «canvi espectacular».

Així mateix, va recordar que inicialment el comú no tenia la intenció de dur a terme aquestes obres enguany, però que FEDA executés els treballs per allargar el projecte de la cogeneració ha fet que s’hagi «aprofitat el moment» per fer l’embelliment i millora dels serveis al mateix temps. Aquesta obra, va destacar Marsol, és «important» i es duu a terme en un carrer on «els ciutadans constataven problemes» a les rajoles que tenen ja vora la trentena d’anys. Així, aquesta primera fase suposa un embelliment del paviment, que constarà d’un granit de colors, i es faran jardineres en forma de banc i es millorarà l’enllumenat. Els treballs, va informar Marsol, han obligat a talar arbres, cinc de moment, i és previst que se n’hagin de tallar més. 

Les obres que ara s’inicien són la primera fase de l’embelliment de Prat de la Creu i comprenen la vorera que passa pel davant de l’edifici administratiu del Govern. Més endavant es faran altres fases que, en principi, seran més senzilles, ja que no caldrà fer uns treballs tan importants com els d’ara per la xarxa de cogeneració. Marsol va admetre que serà una intervenció que pot comportar molèsties, perquè es tracta d’una via molt concorreguda, però va demanar comprensió a veïns i conductors. «Intentarem que les molèsties siguin les mínimes possibles», va prometre. També va apuntar que aquesta és «una zona limitada a 30 quilòmetres per hora» i que «a poc a poc els conductors s’han de conscienciar» d’aquesta limitació.

Els treballs tenen un cost d’uns tres milions d’euros que assumeixen FEDA (1,7) i el Comú d’Andorra la Vella (1,1). Precisament, la mandatària va destacar la importància de l’obra, ja que acosta una font d’energia alternativa a una zona molt concorreguda.
El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, va recordar que el projecte de portar calor a les llars aprofitant la planta de valorització de residus de la Comella va arrencar el 2019 i que s’ha anat desplegant per fases. Actualment, arriba a una trentena d’edificis, la qual cosa representa «mil llars equivalents». Amb aquesta fase que arrenca ara es podrà arribar a una trentena d’immobles, és a dir, 1.700 llars equivalents. «Cal destacar que pràcticament tothom que està a la zona d’influència està decidint embrancar-se», va valorar Travé, que va concretar que l’estalvi en emissions de CO2 serà d’unes 5.000 tones a l’any, és a dir, «el que poden arribar a contaminar 2.500 vehicles circulant per Andorra durant un any».

Al seu torn, i segons va informar l’ANA, el director general de FEDA, Albert Moles, va destacar que tenint en compte els preus actuals de l’energia obres d’aquestes característiques tenen «cada dia més sentit». També va fer notar la bona acollida que el projecte està tenint: «La resposta dels clients és molt bona i tenim moltes demandes» per sumar-se a la xarxa, va assegurar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT