PUBLICITAT

La Massana

La Massana ret homenatge a Amadeu Rossell i Gregorio Cerviño

La població clou un Roser «excepcional» segons Olga Molné

Per Lídia López

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, li col·loca a Gregorio Cerviño el pin de plata de la parròquia.
La cònsol major de la Massana, Olga Molné, li col·loca a Gregorio Cerviño el pin de plata de la parròquia. | Comú de la Massana / Eduard Comellas

La Massana va recordar i homenatjar ahir la figura d’Amadeu Rossell, qui va perdre la vida fent un acte altruista i heroic per la parròquia i bona part del país. Va ser en el marc dels aiguats del novembre del 1982, quan Rossell, acompanyat de Gregorio Cerviño –Goyo–, van fer mans i mànigues en ple episodi de pluges torrencials per tancar les vàlvules de distribució del gas a la Massana i evitar una tragèdia pitjor. En plena acció, Cerviño es va submergir per tancar una vàlvula coberta d’aigua mentre Rossell va restar a la superfície, i sense previ avís, la capa de gas que la cobria es va encendre provocant ferides mortals a Rossell, qui va acabar perdent la vida dos dies després. És per això que ahir, el Comú de la Massana va dedicar el reconeixement de l’Homenatge al Ciutadà a Amadeu Rossell, fent entrega d’un guardó a la seva família i destapant una placa honorífica que es col·locarà a la plaça de la Ciutadania de la Massana. 

«Tenia una gran visió de futur. Era senzill i humil. Era un home polític i una bona persona», va posar en relleu la cònsol major de la Massana, Olga Molné, durant el seu parlament en l’acte, afegint que «homenatgem a un home compromès amb la parròquia i el país». Per la seva banda, i amb una emoció evident, la vídua d’Amadeu Rossell, Àngels Tarradellas, va agrair la corporació per la distinció. «Fa 40 anys i és una resurrecció de vida, de sentir-lo molt a prop i que ell és aquí amb nosaltres», va reconèixer Tarradellas, que va incidir que «no t’imagines mai que pugui passar una cosa així». «Era un diumenge a la tarda i recordo que li vaig deixar les botes d’anar a pescar, pensant que l’aigua arribava a un cert nivell, però és que li arribava a mig pit», va exposar Tarradellas, que va afegir que «per això es va haver d’agafar de la mà del Goyo, que és un home fort, per arribar-hi». Malgrat tot, va puntualitzar que «tot això ja no m’ho va poder explicar, ho he sabut a poc a poc després». «El meu marit era un tio molt simpàtic: tota la gent era amiga seva. I el millor de tot és que sabia parlar amb tothom, tant si era treballador com un ministre», va sentenciar.

En la mateixa línia, Gregorio Cerviño també va estar present en la jornada, i el Comú de la Massana li va fer entrega d’un pin de plata de la parròquia per simbolitzar la gratitud del seu acte davant dels successos i que van impedir una catàstrofe encara més gran. «Estic molt agraït al comú perquè també m’hagi fet aquest reconeixement», va declarar Cerviño, qui va reconèixer que «tinc els records clars del que va passar i la veritat és que encara m’emociono». «Amb aquest acte podem mantenir viva la memòria d’un home que era molt bo, i que malauradament, li va tocar en ell la desgràcia», va finalitzar.

Aquest acte va ser un dels més emotius i significatius d’un Roser que s’ha celebrat sense restriccions i que, segons la cònsol major, «ha sigut excepcional, tant per l’afluència de gent com per la bona organització per part de la comissió de festes». L’entrega dels guardons i actes del migdia d’ahir davant l’Església van cloure amb la representació de diversos balls per part de l’Esbart de les Valls del Nord. En el moment de dansar l’Esquerrana, que va posar el punt final a la festa, els ballarins es van col·locar al bell mig de la plaça per convidar als assistents a formar-ne part, animant a tots els membres de la corporació comunal presents, així com al cap de Govern, Xavier Espot, i a la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. 

El Roser de la Massana va acabar després de tres dies de festa amb el ball de tarda a càrrec de l’Orquestra Premium. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT