PUBLICITAT

Andorra la Vella

Fitch Ratings eleva la valoració d’Andorra del BBB+ fins a l’A-

Jover indica que el país avança en un bon camí per a guanyar resiliència i destaca les reserves internacionals

Per Lídia López

La façana de la seu de l'entitat, ubicada a Nova York.
La façana de la seu de l'entitat, ubicada a Nova York. | Fitch Ratings

L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha millorat el ràting d’Andorra. En concret, el Principat eleva la darrera nota obtinguda, de BBB+, i se situa a l’A-, tal com es va fer evident en la nota publicada per l’ens anit. Així, tal com va destacar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, el Govern es felicita d’aquesta nova valoració, la qual va destacar que «és la millor que ens fa Fitch Ratings des que treballem amb ells, és a dir, des del setembre de 2015», a la vegada que va destacar que «és un reconeixement a la bona feina feta aquests anys». 

L’informe de l’entitat va destacar, d’una banda, la gestió efectuada pel Principat durant el 2021 pel que fa a la pandèmia del coronavirus i les decisions de caràcter econòmic empreses. Segons el ministre, l’estabilització progressiva va permetre anar reduint els ajuts al teixit empresarial i social i es va iniciar una recuperació dels indicadors, com és el cas del dèficit pressupostari, el qual «va ser més moderat del que ells preveien a l’inici». També van destacar un creixement econòmic millor del calculat. En definitiva, «el resultat econòmic d’Andorra ha resultat per sobre de les seves expectatives, i ho han valorat positivament».

Pel que fa a elements de l’estructura financera, l’ens remarca la resiliència consolidada gràcies a progressos com el retorn gradual a l’equilibri pressupostari i un nivell d’endeutament moderat. En aquest punt, el titular de Finances va posar en relleu que Fitch Ratings havia fet èmfasi en la política d’establir reserves internacionals: «ho consideren un element molt positiu i un pas en la bona direcció per tenir encara més resiliència». Tot i això, va reconèixer que des de l’agència «informen que no és una eina tan potent com un prestador d’última instància, o sigui que encara hem de continuar millorant».

Cal tenir en compte que, actualment, Andorra compta amb un total de 240 milions d’euros de reserves internacionals, dels quals 100 a través del Banco de España i 140 més de la participació andorrana al Fons Monetari Internacional (FMI). No obstant això, l’objectiu de l’Executiu és arribar als 340 milions, i per això mantenen converses amb Països Baixos i França. Sigui com sigui, des del Govern són conscients de la necessitat del prestador d’última instància, i per això, Jover va refermar que hi estan treballant, i que de fet, és una tasca que va iniciar-se en legislatures anteriors.

En darrera instància, altres aspectes que va destacar l’organisme en l’avaluació del Principat van ser un impacte menor sobre el país pel que fa a la guerra d’Ucraïna –plasmat amb les darreres dades d’inflació, on l’andorrana és inferior a la de la mitjana de l’europea–, i els treballs estadístics engegats amb l’FMI, que permeten tenir una informació més fidedigna dels progressos del país.
Però, què suposa per Andorra millorar aquesta valoració? Doncs segons va compartir el ministre, un dels primers punts és «un impacte directe quan se surt a demanar finançament», és a dir, que s’estalviarien «milions d’euros en despeses financeres en cas que, per exemple, tornéssim a finançar el nostre deute amb bons internacionals». Així mateix, també va incidir que hi hauria una implicació més intangible com el fet de poder facilitar l’arribada «d’inversors estrangers així com institucions o organismes internacionals que es fien molt o segueixen les recomanacions del rating per fer o no inversions en un país». És a dir, que aquesta valoració esdevé «una carta de presentació que indica que estem fent les coses bé».

Sigui com sigui, Andorra té l’objectiu de poder millorar aquesta valoració, i segons el ministre, les dues claus per aconseguir-ho són la resiliència i l’homologació. «El que valoren molt aquestes agències de rating és la resiliència», va posar de manifest Jover, va fer referència a qüestions com reduir l’endeutament i diversificar-lo, així com «apuntalar la nostra economia» per millorar-la. I entre les tasques a desenvolupar per guanyar homologació, el titular de Finances va destacar la feina feta aprovant textos legals financers, de transparència i l’aproximació a la Unió Europea. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT