PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gallardo indica que els postulats liberals defensen la igualtat

Salazar li retreu al ministre que suggereixi que el feminisme és anacrònic i troba a faltar la resposta demòcrata

Per Lídia López

Els consellers socialdemòcrates Roger Padreny, Judith Salazar i Pere López, instants abans d’arrencar la sessió d’ahir.
Els consellers socialdemòcrates Roger Padreny, Judith Salazar i Pere López, instants abans d’arrencar la sessió d’ahir. | PS

Picabaralla al Consell General amb motiu del feminisme, la seva definició i defensa. D’una banda, la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar va preguntar al Govern al voltant de les declaracions del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, on apuntava que «el discurs del feminisme, avui dia, només el defensen els partits ancorats al segle XX i amb postulats anacrònics: comunistes, republicans, socialistes». I malgrat que la consellera esperés la resposta per part dels seus socis d’Executiu, va ser el mateix Gallardo qui va tractar la qüestió, iniciant la seva intervenció manifestant que aquella afirmació «no la va fer el ministre Gallardo, sinó el president d’un partit polític». Deixat clar aquest punt, el ministre va afirmar que «els liberals no necessitem l’etiqueta del feminisme, però sempre hem defensat la igualtat», assegurant que «dins de la nostra ideologia, mirem a homes i dones amb igualtat, sense fixar-nos en el seu gènere».

Al seu torn, Salazar va etzibar al titular de Presidència que «parlar d’igualtat i negar el feminisme és un discurs pervers», i va interpel·lar a Gallardo preguntant: «Entenen que tenir l’etiqueta de feminista és estranya perquè s’hagi de refusar?». A més, li va retreure novament que considerés el moviment com un anacronisme. En resposta, el ministre va indicar que «jo no he negat mai el feminisme», i va insistir que «no per dir-nos feministes acabarem amb els sostres de vidre o defensarem millor els drets de les dones». 

Amb menor intensitat, però també un fort estira-i-arronsa, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, va preguntar al Govern si pretenia impulsar una bonificació del preu dels carburants per a residents i transportistes del país. Aquesta qüestió va ser tractada pel ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, que va repassar totes les mesures empreses, en el marc del pla de xoc per donar suport en el context de crisi de poder adquisitiu i que tenen a veure amb la mobilitat (transport públic gratuït), la calefacció (Pla Renova i contenció tarifària de FEDA), i la cadena logística (ja hi ha una bonificació en marxa), i quantificant aquestes iniciatives en 16 milions d’euros. 

No obstant això, López va insistir que una bonificació general entre residents contribuiria a reduir els índexs de preu i a rebaixar l’«efecte psicològic», pel qual molts productes acaben augmentant de preu per la tendència general i la «por» a una situació més desfavorable en un futur. En qualsevol cas, Jover va reiterar que les dimensions del país no permet impulsar mesures més ambicioses pel que fa als descomptes, tot i reconèixer més tard, a pregunta del socialdemòcrata Jordi Font que «una part elevada del preu dels hidrocarburs correspon a impostos», però defensant que aquestes taxes «ens ajuden a pagar les escoles, els sous dels treballadors públics, i en definitiva, a garantir l’estat del benestar». Per tot plegat, va insistir que la part impositiva dels carburants «no la podem retirar així com així», destacant el dèficit que això comportaria i «els projectes de suport a la ciutadania» als quals s’hauria de renunciar.

Salazar també va fer una pregunta sobre els resultats d’incompliment de la Carta Social Europea en els dos darrers informes, al voltant dels quals, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va refermar «el compromís del Govern per complir les demandes del Consell d’Europa» i el treball engegat per aconseguir-ho. En canvi, el debat va concloure amb una nova disputa amb Gallardo i la manca de consens que per Salazar hi va haver en el Consell Econòmic i Social per les mesures per millorar el poder adquisitiu, aspecte que va negar el ministre posant en relleu que «hi ha temes on difícilment hi haurà acord o és difícil trobar un punt intermig».

La sessió va concloure amb una pregunta de la socialdemòcrata Susanna Vela a la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, sobre l’homologació i futures ofertes de Formació Professional, on Vilarrubla va avançar que durant l’estiu es presentaran noves línies de batxillerat i diploma professional. Uns estudis que, a partir de setembre, treballaran bilateralment amb França, Espanya i Portugal per tal de convalidar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT