PUBLICITAT

Andorra la Vella

Concòrdia es presenta amb l’objectiu d’arribar a ser partit polític

La crisi econòmica i de l’habitatge i el territori centren el seu discurs

Per Victoria Gómez Pérez

Un moment de la presentació de Concòrdia, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Un moment de la presentació de Concòrdia, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. | EL PERIÒDIC

Tot i que encara és «aviat» per pensar en programes electorals i candidats a cap de Govern, Concòrdia es va presentar ahir en societat amb la ferma voluntat de concórrer els pròxims comicis i, a ser possible, en solitari. Davant d’una de les sales del Centre de Congressos de la capital plena, i sota una targeta de presentació que engloba «un grup de joves amb inquietuds polítiques i amb ganes de canviar el model de país actual», el moviment ciutadà va donar a conèixer les línies mestres d’un projecte que ha nascut al terrat de casa d’un dels seus membres, i des del qual «hem tingut una perspectiva del que és Andorra i de l’Andorra que volem». I és que l’aparició de la formació no és casual: «Ens trobem en un moment clau amb la inflació desbocada, la problemàtica de l’habitatge candent i una gran fractura social», va resumir un dels impulsors, Martí Alay, mentre que Pol Bartolomé va considerar fonamental donar un «salt democràtic i afrontar els reptes que tenim al  davant com a societat». 

De fet, Concòrdia la formen una dotzena de persones, però ahir només en van parlar cinc, totes elles defugint de les polítiques dutes a terme en les últimes dècades, centrades «en el turisme descontrolat i una inversió estrangera improductiva», basada, majoritàriament, en el mercat immobiliari. També reneguen de la idoneïtat de l’acord d’associació amb la Unió Europea i aposten per altres maneres de relacionar-se amb l’exterior sent «europositius». «La pregunta clau és a què i a qui li donem prioritat i com repartim les càrregues de la crisi que ens ve», va manifestar Albert Gomà, tot demanant un «canvi de xip» que «faci mantenir aquest país el màxim de conservat i atractiu, sense cometre els errors del passat». En aquest sentit, el conseller de Desperta Laurèdia Cerni Cairat va posar un exemple «molt clar»: «A Sant Julià hem vist com Naturland no només ha degradat l’entorn natural, sinó que també ha tingut conseqüències econòmiques per a la parròquia [...] El desenvolupament del territori ens preocupa molt, perquè els recursos són finits i hem d’entendre l’urbanisme com una eina de salut pública».

Tot plegat, el ja exsecretari general del Comú d’Escaldes-Engordany, Cerni Escalé, ho va sintetitzar en un «replantejament» del Principat «des de la identitat, el sentit de comunitat i el territori, amb mesures rigoroses que millorin la qualitat de vida dels ciutadans». I va afegir: «Ens falten punts de trobada, hem perdut les nostres tradicions i potser repensar Andorra des de les institucions modernitzades i democratitzades és una manera efectiva de mirar al futur, sense por a canviar coses, però sense oblidar d’on venim». La vocació, doncs, és política i, malgrat que durant la presentació es van poder veure cares conegudes de diferents colors de la política actual –com els cònsols escaldencs, Rosa Gili i Joaquim Dolsa–, la voluntat és donar pas a gent jove, nova i formada. «Que la política no sigui qüestió de famílies de partit, que els nostres cognoms no ens diguin qui podem ser», va asseverar Escalé.

Concòrdia es reuneix cada dijous a un local del carrer Ciutat de Valls, número 15, a partir de les 18.30 hores i té les portes obertes a qualsevol ciutadà que hi vulgui participar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT